Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Kort geding geschorste Paul tegen schaatsbond

UTRECHT - Ingrid Paul heeft een kort geding aangespannen tegen schaatsbond KNSB.
Door ANP

Daarin eist de schaatscoach woensdag 17 november in Utrecht dat de strafmaatregel van de KNSB naar aanleiding van een poging tot omkoping tijdens de Olympische Spelen in Turijn (2006) wordt ingetrokken en dat de bond zich onthoudt van negatieve uitlatingen over haar.

Sportkoepel NOC*NSF en de KNSB straften Paul en inmiddels ex-schaatsster Gretha Smit onlangs omdat het kamp-Smit in Turijn zou hebben geprobeerd voor 50.000 euro een startplaats voor Smit op de 5000 meter te kopen. De schaatsster was eerste reserve op die afstand.

NOC*NSF maakte duidelijk dat het tot en met de Olympische Spelen van Sotsji (2014) niet met Paul en Smit wenst samen te werken, de KNSB gaf aan dat Paul en Smit een jaar lang niet in aanmerking komen voor een licentie van de bond.

De schaatsbond kwam na een onderzoek van de commissie Turijn tot de strafmaatregel omdat Paul en Smit belangrijke waarden als fair play en respect zouden hebben geschonden.

Geldbedrag

De commissie Turijn constateerde in het eindrapport dat het kamp-Smit zeker drie keer heeft geprobeerd de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken, waardoor Smit alsnog aan de start kon verschijnen. De Poolse ging niet in op de voorstellen.

Paul werkt momenteel in Noorwegen als prestatiemanager van de ijsbaan Stavanger. Ze is van mening dat de sancties onbevoegd zijn genomen op onjuiste gronden en op onjuiste wijze.

De trainster kreeg middels een brief van KNSB-voorzitter Doekle Terpstra te horen dat zij belangrijke normen en waarden had geschonden en een jaar lang niet in aanmerking zou komen voor een trainerslicentie van de bond.

''Er is door de KNSB en NOC*NSF geen hoor en wederhoor toegepast'', zei ze boos na het bekendworden van de sancties. ''Vermoedens en aannames worden als feiten gepresenteerd. Vervolgens worden er wel stellige conclusies getrokken.'' Paul stelt in het kort geding dat de sanctie grote gevolgen heeft voor haar carrière.


Lees meer over:

KNSBNOC*NSF

Aanbevolen artikelen