Jonathan Reis liep enkele weken mee met de zwemmers van het Nationaal Zweminstituut in Eindhoven. De stage moest hem inzicht geven in de discipline die bij topsport hoort. Het is voer voor de fantasie.

Door Daan Dekker

Zou hij mee gezwommen hebben? Mocht hij van de glijbaan op de momenten dat hij zich verveelde? Zou hij af en toe een patatje gegeten hebben? Niks lekkerder dan een zak friet met mayo na een dag badderen.

Wat is trouwens het volgende disciplineproject van Reis? Een survivalkamp in de Ardennen tijdens de winterstop? Of komt er zelfs een televisieprogramma waarin we zien hoe de spits samen met Keith Bakker in een hutje in de Pyreneeën zit?

Eenzaamheid

Er is bij PSV geen interessantere speler om te volgen dan Reis. Altijd die lach op zijn gezicht, daarachter een mysterie. Vorig jaar leek er geen vuiltje aan de lucht. Hij speelde eindelijk, leek zich thuis te voelen in Eindhoven, maar zonder dat iemand het wist verjoeg hij zijn eenzaamheid met cocaïne.

Reis is een vat vol tegenstrijdigheden. Ook op het veld. Juist op het moment dat hij afgeschreven lijkt, staat hij weer op. De afgelopen weken was hij de beste speler van PSV - laten we de sullige rode kaart tegen Utrecht vergeten.

Hij maakte zeven goals in zes wedstrijden. Twee weken voor zijn succesreeks leek zijn tijd bij PSV er nog op te zitten nadat hij weer in de fout was gegaan. Dit keer met alcohol.

Ellende

Heeft de Braziliaan alle ellende definitief achter zich gelaten? Bij PSV zijn ze er niet gerust op. Alles wordt er aan gedaan om Reis op de rails te houden. Zeven doelpunten verbloemen de werkelijkheid, dat weten ze in Eindhoven als geen ander. Wat als ze straks de touwtjes weer laten vieren?

Jan Ykema, oud-schaatser en jarenlang verslaafd aan coke, vertelde enkele weken terug in het magazine NUsport hoe moeilijk het is om helemaal van je cocaïneverslaving af te komen. Een terugval ligt altijd op de loer.

Van Gelder

Het echte herstel begint volgens Ykema pas met het toegeven dat je verslaafd bent geweest. “Reis moet met de billen bloot en zijn verhaal doen in de media", meende de oud-schaatser.

Bij PSV lijken ze naar de woorden geluisterd te hebben. Reis gaf deze week interviews aan PSV TV, VI en het Eindhovens Dagblad. Hij vertelde inderdaad verslaafd geweest te zijn. Het is meer dan Yuri van Gelder ooit over zijn lippen kreeg. Maar het mysterie Reis is er nog lang niet mee opgelost.