AMSTERDAM - Op een avond dat het thuispubliek nog maar eens onvoorwaardelijk de liefde verklaarde aan Johan Cruijff worstelde Ajax een uur lang met BV Veendam.

Invaller Mido, Luis Suarez en Christian Eriksen loodsten de titelverdediger alsnog naar de achtste finales van het nationale bekertoernooi (3-0).

''Johan Cruijff wie kent hem niet, Johan Cruijff, Johan Cruijff is een echte Ajacied’’, klonk het regelmatig door de met 22.559 toeschouwers redelijk gevulde Arena.

De fans lieten met hun muzikale ode aan de legendarische nummer veertien merken dat ze ook bezorgd zijn over de toekomst van de Amsterdamse club.

Volgens Cruijff is het allemaal heel simpel en moet de hele leiding van de huidige nummer drie van de eredivisie opstappen. Hij wil ook dat het eerste elftal van Ajax weer zo snel mogelijk met buitenspelers gaat voetballen. Alles wat Cruijff vindt en roept, is groot nieuws in Amsterdam. De oude meester krijgt echter niet altijd zijn zin.

Geen vleugelaanvallers

Ajax startte namelijk ook tegen BV Veendam zonder vleugelaanvallers. Luis Suarez verving de geblesseerde Mounir El Hamdaoui als centrumspits. Miralem Sulejmani zwierf over de linkerflank. De thuisclub had alleen even een rechtsbuiten als rechtsback Vurnon Anita mee naar voren kwam. Florian Jozefzoon, tijdens de vorige bekerronde tegen MVV (5-0) succesvol als rechterspits, zat de hele wedstrijd op de bank.

Ajax viel net als de laatste wedstrijden aanvankelijk vooral voorspelbaar aan door het midden. Ook omdat Luis Suarez nog steeds zoekt naar zijn vorm, bleef BV Veendam voor rust redelijk eenvoudig overeind.

De aanvoerder uit Uruguay scoorde in de laatste 756 minuten in de eredivisie slechts eenmaal. Hij ging tegen de nummer twaalf van de Jupiler League vrolijk door met het missen van kansen. Hij schoot ook weer op de lat.

Treffers

Trainer Jol bracht na rust centrumspits Mido en posteerde Suarez en Sulejmani op beide vleugels. Bij de eerste goede voorzet vanaf de zijkant was het meteen raak. Urby Emanuelson vond Mido, die raak kopte (1-0).

Suarez mocht in de 76e minuut eindelijk ook weer eens juichen (2-0). Christian Eriksen bekroonde een goed optreden met de derde treffer (3-0) voor de club die het seizoen vervolgt met wedstrijden tegen AZ, PSV en Real Madrid.