MONTREUX - De wereldkampioenschappen hockey voor mannen en vrouwen worden in 2014 gezamenlijk in Den Haag gehouden.

Het hoofdbestuur van de internationale hockeyfederatie (FIH) wees donderdag in Montreux het dubbele WK aan Nederland toe.

Engeland was de andere kandidaat voor de organisatie van het vierjaarlijkse evenement, dat in 2014 voor 2 tot en met 15 juni op de kalender staat.

De KNHB heeft het voetbalcomplex van eredivisieclub ADO Den Haag uitgekozen als WK-accommodatie. Het hoofdstadion biedt plaats aan 15.000 toeschouwers. Een tweede, tijdelijke arena krijgt een capaciteit van maximaal 5000 bezoekers.

Doorslaand succes

Aan het dubbele WK nemen zowel bij de mannen als vrouwen twaalf teams deel. Het toernooi omvat in totaal 76 wedstrijden. Bij de mannen is Australië titelverdediger, bij de vrouwen verdedigt Argentinië de wereldtitel.

Het evenement in Den Haag kent een voorlopige begroting van 11 miljoen euro. In 1998 organiseerde de KNHB in het stadion van FC Utrecht voor de eerste keer een dubbel WK. Dat toernooi was toen een doorslaand succes.

Positieve geluiden

Volgens KNHB-directeur Johan Wakkie hebben de leden van de WK-commissie en het hoofdbestuur van de FIH unaniem voor Nederland gekozen.

''Het was maandag bij de presentatie van het bidbook in Montreux nog wel even spannend. Maar daarna kregen we steeds meer positieve geluiden uit FIH-kringen te horen. Of de toewijzing eerlijk is gegaan? Nou, ik had wel vijftien enveloppen in mijn tas zitten, maar die waren allemaal leeg, haha.''

Toch heeft de KNHB grote financiële toezeggingen gedaan in het streven om het dubbele WK naar Den Haag te halen. De FIH kreeg van de Nederlandse bond een zogenoemde hostingfee, een vergoeding voor het verkrijgen van de organisatie, van 4 miljoen euro aangeboden.

Voor dit geld mag de KNHB naast het dubbele WK ook de Champions Trophy in 2011 voor vrouwen en het nieuwe World Level Event 2013, eveneens voor vrouwen, neerzetten.

Londen

De Engelse hockeybond bracht voor het beoogde WK op de olympische locatie in Londen een premie in van 750.000 pond (800.00 euro). Van de Nederlandse investering van 4 miljoen gaat 2.250.000 euro rechtstreeks naar de FIH.

Het overige deel zet de KNHB in voor een ontwikkelingsprogramma, een multimediaal platform en de gehele tv-productie. Het tv-project vergt alleen al een bedrag van 850.000 euro. Voor dat geld hoopt de KNHB dekking te vinden in het nog op te richten Media Fonds in het kader van het Olympisch Plan.

De FIH heeft 70 procent van de sponsor- en marketingrechten van het WK overgedragen aan de KNHB. ''De hockeywereld is weer eens toe aan een groot dubbel WK'', meende KNHB-preses Jan Albers, tevens FIH-bestuurslid.

''Daarom was het enthousiasme groot voor zowel het Nederlandse als Engelse bid. Het is fantastisch dat onze inspanningen uiteindelijk zijn gehonoreerd.''