ALKMAAR - AZ heeft woensdag betrekkelijk eenvoudig de volgende ronde van het nationale bekertoernooi bereikt.

AZ begon voor het eerst sinds tijden weer met Graziano Pellè in de spits, mede door de afwezigheid van de Braziliaan Jonathas die wegens privéomstandigheden is afgereisd naar zijn geboorteland.

Maar ook als Jonathas wel bij de selectie had gezeten, had Verbeek waarschijnlijk de voorkeur gegeven aan de Italiaan. Pellè, veel scorend de laatste weken, kreeg voorafgaand aan het bekerduel de nodige complimenten van zijn trainer.

Het huwelijk tussen Pellè en AZ is vooralsnog niet al te gelukkig. De Italiaan kwam in 2007 voor zes miljoen over van Lecce, maar kon niet imponeren.

Tegen Eindhoven bewees hij zonder meer zijn waarde. In de punt van de aanval was hij voordurend aanspeelbaar, al ontbrak vaak de chemie tussen hem en de Australiër Brett Holman.

Weinig spraakmakend

Desondanks was AZ duidelijk de bovenliggende partij. Echt gevaarlijk was de ploeg zeker in de eerste helft niet. Omdat Eindhoven daar weinig tegenover stelde, was het duel weinig spraakmakend.

In de 20e minuut kreeg Rasmus Elm met een schitterende vrije trap de ruim 6000 kijkers alsnog op de banken. Daar bleef het in de eerste helft bij.

Na de pauze besliste Pontus Wernbloom het duel. In de 48e minuut schoot de middenvelder na een aanval over links de bal achter doelman Ruud Swinkels, 2-0. AZ verzuimde daarna meer afstand te nemen, waardoor Eindhoven mocht blijven hopen.

Nadat Jelle van Kruijssen tien minuten voor tijd de grootste kans voor de ploeg uit de Jupiler League verprutste, was het vertrouwen bij de Brabanders weg en sleepte de wedstrijd zich naar het einde. In de slotseconde schoot Ragner Klavan de 3-0-eindstand op het scorebord.