Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

PSV laat Reis bij zwemmers meekijken

AMSTERDAM - In het streven Jonathan Reis op het juiste spoor te houden, heeft PSV de speler drie weken mee laten lopen bij het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE).
Door NUsport/ANP

Het doel was Reis te laten inzien hoe gedisciplineerd zwemmers met hun sport omgaan en hoeveel tijd en energie ze daarin steken.

Volgens Omroep Brabant heeft de Braziliaan drie weken bij de zwemmers rondgelopen.

Hij maakte zo van dichtbij de enorme tucht mee die in die sport heerst. Zwemmers kennen zeer intensieve trainingen, die vaak heel vroeg in de morgen aanvangen. Ook hun leef- en eetpatroon is volledig op het leveren van topprestaties afgestemd.

Specialisten

Reis werd door PSV begin 2010 ontslagen vanwege cocaïnegebruik. Aanvankelijk wilde hij zich niet van zijn verslaving af laten helpen.

"Ik vond dat ik dat helemaal niet nodig had. Pas maanden later, na een gesprek met mijn familie, zag ik in dat ik hulp nodig had", zegt de 21-jarige Reis in een interview op PSV TV, waarin hij terugblikt op zijn bewogen jaar.

Begeleiding

Nadat hij in Brazilië afkickte, keerde hij deze zomer terug bij PSV, waar hij door drie specialisten wordt ondersteund. Toen de club eind september de teugels wat liet vieren, werd Reis opgepakt met drank op achter het stuur. De Eindhovense club besloot hem niet opnieuw te ontslaan, maar de begeleiding te intensiveren.

"Het zou kunnen dat ik een terugval had, omdat ik bijvoorbeeld toen nog niet speelde. Ik had ook wel wat last van spanning. Ik wil het daar nu niet over hebben, ik heb het liever over de doelpunten die ik heb gemaakt."

De talentvolle spits voert een aantal keer per week gesprekken met psychologen. "Ik heb daar erg veel baat bij, het geeft me voldoende hulp. Op dit moment is dat niet zwaar, het hoort gewoon bij mijn proces. Op dit moment speel ik, dus is het goed te doen. Het is veel lastiger als je niet speelt, dan zou ik het veel moeilijker vinden."

Titels

De grillige Reis, die op het veld dit seizoen al grote indruk maakte, wil de twijfels wegnemen door veel doelpunten te maken en PSV aan titels te helpen. "Het is normaal dat mensen over je gaan praten, maar ik hoop dat mensen anders over me gaan denken. De tijd zal uitwijzen dat ik er 100 procent voor ga."

"Er zijn zelfs mensen in mijn familie die zich zorgen om me maken en die kennen me veel beter dan de mensen hier. Door hard te werken en me als een professional te gedragen, wil ik die zorgen wegnemen.''


Lees meer over:

PSV

Aanbevolen artikelen