Een zesdaagse is een ultieme combinatie van sport en entertainment. Veel toeschouwers komen niet alleen voor de wielrenners, maar ook voor de zangers en muzikanten die optreden in de pauzes tussen de wedstrijdonderdelen.

Soms zijn er in het zesdaagse-peloton dubbeltalenten te vinden: wielrenners die niet alleen aan de koers meedoen, maar ook optreden als zanger. Een befaamd voorbeeld uit het verre verleden is Henk Lakeman. Rond 1950 werd deze Nederlandse coureur met name in Duitsland zeer populair.

In de pauzes tussen de wedstrijdonderdelen, terwijl zijn collega-renners rust namen in hun cabines, stond Lakeman vaak op het podium om samen met een orkest een reeks operettenummers ten gehore te brengen.

Zingende Zesdaagserenner

Een hedendaagse Zingende Zesdaagserenner is Sebastian Donadio. Deze Argentijn trad de afgelopen jaren ondermeer op tijdens de zesdaagsen van Tilburg, Fiorenzuola, Amsterdam en Rotterdam. Tijdens zijn optredens begeleidt hij zichzelf op een keyboard. Op zijn repertoire staan ondermeer nummers van John Lennon en Robbie Williams.

De grootste entertainer uit de zesdaagsengeschiedenis is zonder twijfel Willy Debosscher. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd deze coureur beroemd doordat hij tijdens zesdaagsen het publiek vermaakte met allerlei clowneske trucs en acrobatenkuren op zijn fiets. 'Zotte Willy' betrad ook vaak het podium, om onder begeleiding van een band een aantal nummers te zingen. Zijn favoriete song was ‘Wooly Bully’.

Danny Clark

Een andere befaamde Zingende Zesdaagserenner was Danny Clark. Deze legendarische Australiër was een enorme fan van Bruce Springsteen. Behalve nummers van Springsteen, had Clark ondermeer ook songs van Creedence Clearwater Revival en Canned Heat op zijn repertoire staan.

In 1980 bracht Clark een single uit met de Nederlandse countrygroep ‘The Ruud Hermans Band’. Op de a-kant stond 'My end and my beginning' en op de b-kant stond 'Use it up, wear it out.'

Danny Clark stak behoorlijk wat tijd en energie in zijn muzikale carrière. Dat belemmerde hem echter beslist niet om ondertussen geweldige sportieve prestaties te leveren in het zesdaagsencircuit. Op de erelijst van Clark staan maar liefst 74 eindoverwinningen in zesdaagsen. Daarmee staat hij tweede op de wereldranglijst aller tijden, achter Patrick Sercu.

Wielercarrière

Opvallend aan de wielercarrière van Danny Clark is, dat hij tot op zeer hoge leeftijd nog sterke prestaties kon leveren in profwedstrijden. Zo won hij in 2000 op 49-jarige leeftijd de zesdaagse van Nouméa. Graeme Brown, de sprinter die tegenwoordig bij Rabobank rijdt, was tijdens die zesdaagse de teamgenoot van Clark.

De afgelopen jaren boekte Danny Clark nog heel wat goede resultaten in veteranenraces. Anno 2010 is hij nog steeds verslaafd aan het wielrennen. Elke dag traint hij minstens drie uur.
Zijn passie voor muziek is ook nog onverminderd groot: zingen is nog steeds één van zijn grootste hobby’s.