AMSTERDAM - De kans dat de inmiddels beruchte Dr. Bibber-lijnregel op korte termijn uit het schaatsen verdwijnt lijkt klein.

Tron Espeli, lid van de technische commissie van de internationale schaatsbond ISU, laat aan NUsport weten de argumenten van de protesterende schaatsers ‘een klein beetje raar’ te vinden.

“Ik heb hun petitie gezien,” zegt de Noor per telefoon. “Wij luisteren zeker naar ze en hun argumenten accepteer ik, maar ik vind ze een beetje raar. Want als hun argument is dat het slecht voor de sport is als de tijdsnelste wordt gediskwalificeerd, dan houdt dat in dat er nog wel een paar regels voor de sport slecht zouden kunnen zijn.”

Geschrapt

Espeli erkent dat het wel slecht voor de sport zou zijn als bij elk toernooi vijftien procent van de sporters uit de uitslag geschrapt wordt. “Iedereen zou het met elkaar eens zijn als de sport niet uitgeoefend kan worden omdat de regels niet kloppen.”

Maar, zo stelt de Noor, er zijn nu eenmaal niet voor niets banen in het schaatsen. “Zijn die dan a joke, een lachertje?”, zegt hij. “Je schaatst in banen, dat is een deel van de definitie van langebaan schaatsen. In het verleden is daar niet scherp op gelet, maar is het niet logisch dan om in banen te rijden? Dit mist wat mij betreft elke logica.”

Tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen afgelopen weekeinde in Heerenveen diskwalificeerde de dienstdoende scheidsrechter zeven keer een schaatser vanwege onreglementair overschrijden van de markeringslijn op het rechte stuk. Onder hen TVM-schaatsster Jorien Voorhuis, die de snelste tijd op de vijf kilometer noteerde.

Tuitert en Kramer

In de aanloop naar de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen willen onder andere Sven Kramer, Mark Tuitert, Havard Bokko en Enrico Fabris met de technische commissie van de ISU om de tafel zitten.

Espeli arriveert woensdagavond laat in Nederland. De eerste wedstrijden staan voor vrijdag op het programma in Thialf. Ook topsportcoördinator Arie Koops van de Nederlandse schaatsbond wil een onderhoud met de ISU.

Een belangrijke reden voor verscherping van de regel, stelt Espelin - met de Amerikaan Nick Thometz het enige overgebleven TC-lid dat vorig jaar voor de verscherping pleitte - is het mogelijke gevaar.

Ongelukken

Espeli verklaart dat de technische commissie de voorbije jaren ‘een paar benarde situaties’ heeft bestudeerd en ofschoon er geen ongelukken op het rechte stuk zijn gebeurd waarbij de ene schaatser de andere blesseerde, heeft de ISU de maatregelen juist genomen ‘ter voorkoming van ongelukken’.

De schaatsers lieten in Heerenveen weten moeite te hebben met het zicht op de lijn. De roep om markeringsblokjes werd gehoord. “We zullen dat bekijken,” zegt Espeli. “Alle input om dit dispuut op te lossen is welkom. We moeten zien hoe we dit onder handen nemen. Als ze de lijn moeilijk kunnen zien moeten we er wat aan doen.”