PARIJS - De IAAF heeft dinsdag bevestigd dat er bij de hernieuwde analyse van de dopingstalen die in juli zijn afgenomen bij de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs twee positieve gevallen voor THG zijn gevonden. De federatie wilde de namen van de betrokkenen nog niet naar buiten brengen, omdat de procedure nog niet ten einde is. Dat wil zeggen dat er nog een contra-expertise komt.

Voorzitter Lamine Diack wilde echter wel kwijt dat het om twee atleten gaat uit de groep die voedingssupplementen gebruiken van het Amerikaanse bedrijf Balco. Dat is de producent van het nieuwe spierversterkende hormoon tetrahydrogestrinon. Het Franse sportblad l'Equipe meldde dinsdag dat de Amerikaanse kogelstoter Kevin Toth en de Britse sprinter Dwain Chambers de in Parijs betrapten zijn.

Schorsing

Hun wacht een schorsing van twee jaar. In dat geval zou het Nederlandse viertal dat bij de WK vierde werd op de 4x100 meter alsnog brons krijgen. Chambers, die bij een eerdere controle in Duitsland ook al positief werd bevonden op THG, veroverde de zilveren medaille met de Britse ploeg.