AMSTERDAM - Red Bull zal zijn coureurs zondag in de laatste race geen teamorders geven teneinde de kansen op een individuele wereldtitel te vergroten.

Zowel Mark Webber als Sebastian Vettel zit klassementsleider Fernando Alonso op de hielen. Hun achterstand ten opzichte van de Spanjaard bedraagt respectievelijk acht en vijftien punten.

“Ik denk dat we geen beslissing hoeven te nemen. We hebben twee coureurs die elkaar niets toegeven en die gedurende het seizoen in gelijke mate zijn gesteund”, meldt teambaas Christian Horner van Red Bull in gesprek met Autosport.

“Ik weet zeker dat ze zullen doen wat goed is voor het team als de situatie daarom vraagt.”

Glazen bol

Red Bulls dilemma is geen academische kwestie: als de uitslag van Brazilië komende zondag wordt gekopieerd in Abu Dhabi viert Fernando Alonso zijn derde wereldtitel.

Horner over dat vooruitzicht: “Niemand heeft een glazen bol, we kunnen niet voorzien wat er komend weekeinde gaat gebeuren.”

“Maar als iemand onverhoopt in een situatie belandt waarin hij niet meer kan winnen, kan ik me voorstellen dat hij zijn team te hulp schiet. Dat is de verantwoordelijkheid van de coureurs. Ik twijfel er niet aan dat Webber en Vettel altijd denken aan het teambelang.”

Vettel kroont zich tot wereldkampioen als hij de race in Abu Dhabi wint en Alonso buiten de top vier valt. Als Webber de zege opeist op het Yas Marina-circuit, dient de Ferrari-coureur als tweede te finishen om na vier jaar weer wereldkampioen te worden.