ROTTERDAM - Feyenoordicoon Fred Blankemeijer is overleden. De Rotterdammer werd 84 jaar.

In de nacht van zondag op maandag stierf Blankemeijer aan de gevolgen van een longontsteking, meldt Feyenoord op de clubsite.

Blankemeijer was meer dan 70 jaar lid van de Rotterdamse club, waar hij onder meer eerste elftalspeler, bestuurslid en perschef was.

Tot vorig jaar was Blankemeijer nog in dienst bij de club als senior manager. Als eerbetoon werd eerder al de perszaal in stadion De Kuip naar hem vernoemd.

De twee meter lange Blankemeijer, geboren op 13 augustus 1926 in Rotterdam, speelde tussen 1949 en 1953 28 wedstrijden voor het eerste elftal van Feyenoord. Hij maakte in die periode in Rotterdam echter vooral indruk als jeugdscout.

Later ging hij zich ook bezighouden met het aan- en verkoopbeleid. In 1979 werd hij door de club benoemd als lid van verdienste, in 2004 kreeg hij een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Vraagbaak

Bij de vertegenwoordigers van de pers was Blankemeijer populair als vraagbaak en perschef. Zo kon hij als geen ander lastige vragen van journalisten ontwijken. Terwijl de zaal vol vragende gezichten en omhooggestoken vingers zat zei Blankemeijer dan: ''Mooi, géén vragen meer, zijn we allemaal vroeg thuis."

Onder supporters was Blankemeijer een voorbeeld van onvoorwaardelijke clubtrouw. Als hem gevraagd werd hoe het met hem ging antwoordde hij altijd hetzelfde: ''Een kwestie van blijven ademen."

Vlaggen halfstok

De laatste jaren kreeg hij echter steeds meer problemen met zijn gezondheid, waarna hij begin 2010 besloot te stoppen met zijn werkzaamheden voor de vereniging.

Feyenoord zal zondag rondom de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen uitgebreid stil staan bij het overlijden van het clubicoon. De clubvlaggen op het Maasgebouw zullen tot die tijd halfstok hangen.