AMSTERDAM - Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Duitser van Red Bull bleef op Interlagos zijn teammaat Mark Webber (tweede) en WK-leider Fernando Alonso voor.

Red Bull Racing is door de dubbelzege wel voor de eerste keer in de historie van het team wereldkampioen in de strijd om het constructeurskampioenschap.

McLaren-coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button kwamen respectievelijk als vierde en vijfde over de streep. Laatstgenoemde is door dat resultaat niet meer in staat om zijn wereldtitel te prolongeren.

Alonso blijft de leider in de WK-stand met 246 punten. Webber volgt met 238 punten. Vettel heeft een achterstand van zeven punten op zijn teammaat.

Hulkenberg

De nog zo verrassend van pole position gestartte Nico Hulkenberg moest al snel plaats maken voor de strijders om de wereldtitel. Vettel greep direct bij de start zijn kans, Webber deed het drie bochten verder.

Alonso had zeven ronden nodig om de Williams-coureur voorbij te steken. Dit bood de leidende Red Bulls de gelegenheid om weg te lopen bij de Spanjaard in de Ferrari.

Achterblijver

Omdat de baan in Sao Paulo vrij kort is werden achterblijvers al snel een probleem. Vooral Webber, die steeds in de spiegels bleef van zijn teammaat, werd af en toe flink gehinderd. Het was naast problemen met de warmte van de motor en het strakke tempo een van de oorzaken waardoor de Australiër nooit echt een aanval op de leiding in kon zetten.

Alonso rekende al in de openingsfase af met Lewis Hamilton en kon zich in het verdere verloop van de race volledig richten op het binnenhalen van de derde plaats. Er moest iets gebeuren om hem nog een kans op te zege bieden.

Neutralisatie

Vitantonio Liuzzi hielp de WK-leider bijna een handje, nadat hij in de eerste bochtencombinatie de bandenstapels indook en een safetycar-situatie veroorzaakte. Opnieuw speelden de achterblijvers echter een rol; drie auto's reden tussen de Spanjaard en Webber op de derde plaats, waardoor een aanval op de Red Bulls er niet in zat.

Alonso zal evenwel met een tevreden gevoel Brazilië verlaten. De winst van Vettel verhinderde Webber om echt dichtbij te komen in het klassement, waardoor Alonso in Abu Dhabi genoeg heeft aan een tweede plaats om zijn derde titel te pakken.