HEERENVEEN - Bob de Jong heeft zich zondag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Thialf de sterkste getoond op de 10.000 meter.

De voormalig olympisch kampioen klokte een tijd van 12.59,95 en verwees daarmee marathonschaatser Bob de Vries naar de tweede plaats.

De Vries - die eerder de vijf kilometer won - kwam na 13.08,13 over de streep. Het brons ging naar Jorrit Bergsma: 13.11,54.

Daarmee werd het volledige podium bezet door schaatsers van de BAM-marathonploeg. Ook De Jong schaatst namelijk dit seizoen in de kleuren van de equipe van coach Jillert Anema.

Van der Kieft

Arjen van der Kieft eindigde als vierde (13.19,51) en mag samen met de drie BAM-schaatsers deelnemen aan de wereldbekerwedstrijd over tien kilometer in Hamar (eind november). Het vijfde ticket gaat naar Ted-Jan Bloemen die in Thialf na 13.20,22 finishte.

Wouter olde Heuvel kwam niet verder dan de achtste plaats. Zijn ploeggenoot bij TVM, Jan Blokhuijsen, werd gediskwalificeerd vanwege het insnijden van de bocht. Mark Ooijevaar werd eveneens uit de uitslag geschrapt vanwege de overtreden van de inmiddels beruchte lijnregel.