UTRECHT - PSV heeft zondag de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht gewonnen. Balázs Dzsudzsák hield de ploeg van trainer Fred Rutten met twee doelpunten in het spoor van koploper FC Twente: 1-2.

De Eindhovenaren hebben na dertien wedstrijden een punt minder dan de landskampioen. Zowel FC Utrecht als PSV, beide ook actief in de Europa League, beëindigde het duel met tien man.

PSV speelde het langst in ondertal. De bezoekers moesten het in De Galgenwaard een uur zien uit te houden met tien man.

Jonathan Reis kreeg in de 33e minuut de rode kaart van scheidsrechter Jan Wegereef omdat hij tijdens een luchtduel zijn elleboog tegen de borst van Alje Schut duwde. PSV kwam pas in de slotfase in de problemen, maar hield dankzij doelman Andreas Isaksson stand.

Fraaie kopbal

De Eindhovenaren waren enkele minuten voor de rode kaart van Reis op voorsprong gekomen door Dzsudzsák. De Hongaar kreeg de bal voor zijn voeten nadat Utrecht-doelman Michel Vorm een fraaie kopbal van Ola Toivonen had gepareerd. Dzsudzsák schoof de bal vervolgens door de benen van Vorm in het doel: 0-1.

PSV, met Otman Bakkal als vervanger van de gepasseerde Jeremain Lens, had de wedstrijd op dat moment ook aardig onder controle. Toivonen was al twee keer eerder dicht bij een doelpunt geweest.

Met tien man bleef PSV aanvankelijk simpel overeind, zeker omdat de thuisploeg nauwelijks enige druk op het doel van de Eindhovenaren kon uitoefenen. De ploeg van trainer Ton du Chatinier speelde drie dagen na de Europese nederlaag bij Steaua Boekarest (3-1) apatisch en zonder bezieling.

Du Chatinier wisselde in de rust topschutter Ricky van Wolfswinkel voor Frank Demouge, die met zijn fysieke kracht voor meer dreiging moest zorgen.

Penalty

Ook in de tweede helft duurde het lang voordat Utrecht de druk opvoerde. Demouge kreeg na een uur de eerste serieuze kans, maar hij kopte over. Juist op het moment dat Utrecht het slotoffensief had ingezet, viel aan de andere kant een doelpunt.

Jacob Lensky haalde in het strafschopgebied de doorgebroken Toivonen neer en moest ook met rood vertrekken. Dzsudzsák bleef vervolgens koel vanaf elf meter: 0-2.

Tien minuten voor tijd deed Demouge nog wel wat terug met een prachtige omhaal in de kruising (1-2). Utrecht gooide vervolgens alle remmen los, maar Isaksson hield zijn ploeg met een aantal knappe reddingen op de been.