HEERENVEEN - Moniek Kleinsman heeft zondag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen de 5 kilometer op haar naam gebracht.

De schaatsster profiteerde van de diskwalificatie van Jorien Voorhuis, die op de rechte stukken meerdere keren met haar schaats over de lijn ging. Dat mag niet meer van de internationale schaatsunie ISU.

Voorhuis zette een tijd neer van 7.15,08. Kleinsman noteerde 7.15,61. Achter Kleinsman eindigde Carlijn Achtereekte als tweede in 7.18,14. Marije Joling werd derde in 7.19,49.

Lijnregel

Ondanks haar diskwalificatie mag Voorhuis toch namens Nederland meedoen aan de wereldbekerwedstrijden op de langste afstand. De KNSB is het niet eens met de zogenoemde 'lijnregel' van de ISU en paste kort voor aanvang van de NK de selectieregels aan.

De schaatsbond bepaalde, na overleg met de trainers en schaatsers, dat de snelste rijders van het NK naar het wereldbekercircuit zouden worden gestuurd. Die uitzondering gold alleen voor schaatsers die wegens de 'Dr. Bibberregel' werden gediskwalificeerd.

Annouk van der Weijden eindigde als vierde en mag normaal gesproken, naast Voorhuis, Kleinsman, Achtereekte en Joling, ook meedoen aan de wereldbekerwedstrijden.