FRANKFURT - Daphny van den Brand heeft zondag in Frankfurt voor de derde keer in haar loopbaan de Europese titel veldrijden veroverd. Ze eindigde in de Duitse stad voor haar landgenote Sanne van Paassen. Het brons was voor de Britse Helen Wyman.

Van den Brand werd eerder Europees kampioene in 2006 en 2007. Ze volgt Marianne Vos op. De titelverdedigster ontbrak in Frankfurt. De regerend wereldkampioene gaat in december weer veldritten rijden.

Van den Brand en Van Paassen namen vanaf het begin het initiatief. Pas op twee ronden voor het einde wisten zij echter hun laatst overgebleven concurrentes de Duitse Hanka Kupfernagel en Wyman definitief af te schudden.

In de slotronde wist Van den Brand vervolgens op een lange trap ook met Van Paassen af te rekenen.

'Mooi'

''Ik had alles op die laatste omloop gezet, omdat ik merkte dat ik Sanne op dit parcours niet eenvoudig uit mijn wiel zou kunnen rijden'', aldus Van den Brand.

''Door als eerste de trap op te gaan en haar iets af te remmen, dwong ik Sanne van de fiets en kon zo een gaatje slaan, dat ze niet meer dicht kon rijden."

"Het is mooi om voor de derde keer deze blauwe trui met sterren aan te kunnen trekken. Volgend jaar wil ik proberen als eerste dame een vierde Europese titel in het veld te veroveren."

Teleurgesteld

Van Paassen was teleurgesteld. ''Het is geen schande om van Daphny te verliezen, maar de manier waarop was heel stom."

"Ik had mijn versnelling nog te zwaar staan bovenaan de trap en kon daardoor de achtervolging niet direct inzetten. Die ruimte hoef je Daphny niet te geven. Toen was het verloren.''