AMSTERDAM - Ajax is met de winter in aantocht hopeloos de weg kwijt. De formatie verloor zondagmiddag voor eigen publiek ook van ADO Den Haag (0-1).

De Amsterdammers zagen de achterstand op koploper FC Twente groeien tot vier punten. Zo heeft de nationale competitie voor Ajax opnieuw het karakter van een inhaalrace gekregen.

Het matige optreden van Ajax kwam niet helemaal als een verrassing. De combinatie van voetballen in de Champions League en nationale competitie valt de Amsterdamse club het hele seizoen al zwaar.

Ajax verloor vlak na de ontmoeting met AC Milan van FC Utrecht (1-2) en kon vlak na de thuiswedstrijd tegen Auxerre niet bij Excelsior (2-2) winnen.

Tekortkomingen

Ajax worstelde tegen ADO Den Haag ook met de bekende tekortkomingen van het hele seizoen. Trainer Martin Jol passeerde Eyong Enoh en koos voor een middenveld met Demy de Zeeuw, Siem de Jong en Rasmus Lindgren.

Het drietal slaagde er niet in om beide spitsen Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui met de rest van de ploeg te verbinden.

Het huidige Ajax verschilt bijna niets met de ploeg die vorig seizoen na de winterstop de ene na de andere zege mocht vieren. De ploeg mist na het vertrek van Marko Pantelic een aanspeelpunt voorin.

Suarez en El Hamdaoui zijn misschien wel de beste aanvallers van de eredivisie. Ze bleven tegen ADO Den Haag onzichtbaar. Dat lag niet alleen aan het duo zelf. Beide spitsen werden opnieuw onvoldoende door hun middenvelders bediend. De huidige selectie van Ajax telt ook geen authentieke buitenspelers.

Voorspelbaar

Ajax viel niet alleen voorspelbaar aan door het midden. De formatie startte ook in een veel te laag tempo. Doelman Gino Coutinho kwam voor rust slechts twee keer in de problemen. Hij redde fraai na doelpogingen van De Zeeuw en El Hamdaoui.

Maarten Stekelenburg, de keeper van de thuisploeg, voorkwam een openingstreffer van Ricky van de Bergh. Hij had in de 44e minuut echter geen antwoord op een geplaatst schot van Wesley Verhoek. (0-1).

Ajax schakelde na de hervatting met invaller Miralem Sulejmani over op een iets hoger tempo. De thuisploeg speelde echter nog steeds fantasieloos en kwam eigenlijk maar tot één uitgespeelde kans. Siem de Jong schoot over. ADO Den Haag was dichterbij een tweede treffer. Lex Immers raakte de paal.