MONACO - PSV houdt met de thuiswedstrijd tegen Deportivo voor de boeg nog kans om zich te plaatsen voor het vervolg van de Champions League. De Eindhovenaren bleven in de race door dinsdag gelijk te spelen bij Monaco, 1-1.

De Monegasken raakten in de slotfase volledig de kluts kwijt en zagen toe hoe Zikos, met twee keer geel, en aanvoerder Giuly na een slaande beweging richting Kezman uit het veld werden gestuurd door arbiter Siric. Tussendoor had Vennegoor of Hesselink PSV met een rake kopbal aan een punt geholpen.

Puntje

PSV wist dat het dinsdag in het vorstendom aan een welhaast onmogelijk karwei begon. De Franse kampioen heeft een ijzersterk team, dat bovendien niet eens alle risico's hoefde te nemen. Na de sensationele 8-3-zege op de Spanjaarden van Deportivo la Coruna was een puntje al genoeg voor een plaats bij de beste zestien van Europa.

Monaco begon ook ingetogen, hoewel coach Deschamps wel had gekozen voor zijn aanvallendste optie met Morientes en Prso als spitsenduo en aanvoerder Giuly, wiens acties ook naar voren zijn gericht, aan de rechterkant van het middenveld.

Vervangers

Hiddink bracht noodgewongen een Europese debutant (Vonlanthen), een verdediger zonder enig wedstrijdritme (Faber) en had voor de rechtsbackpositie Bögelund verkozen boven Colin. De Deen was ook al weken absent geweest met een kuitblessure.

Vonlanthen startte achter Kezman, die Robben al na zes minuten de kans bood de score te openen. De buitenspeler, uitgeweken naar de rechterkant schoot knap in, maar doelman Roma was paraat. Een halfuur lang hield PSV enigszins gelijke tred met Monaco, maar nadat Rothen met twee voorzetten - vrije trap en een corner - de Eindhovense defensie al uit de lucht had bestookt, belandde in de 34e minuut de bal uit een voorzet van Squillaci op het hoofd van Morientes, die zijn vierde treffer in de Champions League binnenknikte.

Gele kaarten

PSV was machteloos tegen de tempoversnelling van de Monegasken, illustratief waren de gele kaarten voor Robben, Lucius en Bögelund. Het was geen wonder dat PSV tekort kwam. Het gemis van aanvoerder Van Bommel doet zich al weken gelden, aan de lijst afwezigen (verder Ooijer, Rommedahl en Hofland) kon kort voor de wedstrijd de grieperige aanvaller De Jong worden toegevoegd. Vervanger Vonlanthen is een Zwitsers talent van 18 jaar met Colombiaanse roots maar zonder enige Europese ervaring.

Kezmans frustrerende serie in Europa - na dinsdag 1280 minuten zonder treffer - is een topspits onwaardig. De Serviër werkte zich zoals altijd uit de naad en was vijf minuten na rust zo waar dicht bij een doelpunt toen hij uit een vrije trap via de muur de bal rakelings naast zag gaan. De hoop op winst was even daarvoor vervlogen: Lucius had de bal volgens arbiter Siric te vroeg aan het rollen gebracht en werd met zijn tweede gele kaart naar de kant gestuurd.

Opgewonden

Dezelfde Siric hielp PSV in de slotfase alsnog in het zadel. Een tweede gele kaart voor Zikos veranderde de tot dan toe oppermachtige en enigszins arrogante thuisploeg in een verzameling opgewonden standjes. De onrust leidde de treffer van Vennegoor of Hesselink in, maar het leed voor de thuisploeg werd groter toen Giuly ook nog met rood naar de kant moest, op advies van de assistent-scheidsrechter die de aanvoerder een klap had zien uitdelen. Zo plaatste Monaco zich weliswaar voor het knock-outvervolg van de Champions League, maar stonden lang niet alle gezichten in het vorstendom vrolijk. Dat van Hiddink in ieder geval wel.