NAGOYA - De Nederlandse volleybalsters lijken een mooie klassering bij het wereldkampioenschap in Japan te kunnen vergeten. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor zondag verrassend met 3-1 van Thailand.

Een plek in de halve eindstrijd is nu onhaalbaar voor Oranje. Met nog duels met de Verenigde Staten en Duitsland voor de boeg is ook kwalificatie voor de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht een lastige opgave.

Bondscoach Selinger was erg teleurgesteld over het optreden van zijn team. ''We hebben ons niveau niet gehaald. Thailand was goed, maar we moeten naar onszelf kijken en leren van onze fouten."

"Het was duidelijk dat we moeite hadden met de omschakeling van de Cubaanse naar de Aziatische stijl. Ik heb geen moment echt een herkenbaar ritme in ons spel gezien.”

De vrouwen van Selinger begonnen zaterdag nog goed aan de tweede fase van het WK. Het team won met 3-1 (25-21 22-25 25-12 25-20) van Cuba en had zeker nog uitzicht op een plek bij de laatste vier. Maar Oranje kon de lijn tegen Thailand echter niet doortrekken.

Overdonderd

Nederland werd overdonderd door het snelle aanvalsspel van de Thaise vrouwen. De tegenstander was in de aanloop naar het duel uitvoerig geanalyseerd, maar Nederland kon in de eerste twee sets geen grip krijgen op de tegenstander.

Het kostte moeite om te schakelen van het trage hoge spel van de lange Cubaanse vrouwen naar dat van Thailand. Er werden ook veel fouten gemaakt. Alleen Ingrid Visser, goed voor 13 punten, haalde haar gebruikelijke niveau.

Na deze moeizame sets leek Nederland zich te herpakken. Ook Manon Flier kwam op stoom en leek haar ploeg als ware aanvoerster naar de ommekeer te leiden.

Oranje won de derde set met 25-15 en leek af te stevenen op een vijfsetter. Maar in de vierde set sloeg Thailand de bal bij een setpunt voor Nederland op de lijn. De vrouwen lieten zich hierdoor van de wijs brengen en moesten de zege met 26-24 aan de Thaise vrouwen laten.

'Gefaald'

''We hebben gefaald in de vierde set'', gaf Flier na afloop toe. ''De wedstrijd leek op dat moment te kantelen. We kregen meer grip op hun spel en wisten dat we er een lange wedstrijd van moesten maken."

"Maar we gaven ze toch weer een kans om het af te maken door fouten en miscommunicatie aan onze kant. Dit is echt frustrerend omdat we echt goed bezig waren.''

De blonde aanvalster wilde echter nog niet van een mislukt toernooi spreken.

''We beseffen wel dat een overwinning tegen Thailand heel belangrijk voor ons was. Dit gooit ook zeker roet in het eten. Maar we zullen het WK straks met opgeheven hoofd verlaten. Tegen Amerika hebben we absoluut wat recht te zetten.''

Maandag heeft Nederland een rustdag. Dinsdag wacht de confrontatie met de Amerikaanse vrouwen, die zondag overigens met 3-1 van Italië verloren.