LAKE KARAPIRO - De wereldkampioenschappen roeien in Nieuw-Zeeland zijn zondag (plaatselijke tijd) in een anticlimax geëindigd voor de Nederlandse ploeg. De Holland Achten moesten op de laatste WK-dag het vlakke toernooi redden voor Oranje.

Zowel de mannenploeg (vierde) als de vrouwenploeg (vijfde) greep evenwel naast een medaille. Daardoor bleef Nederland op de olympische nummers bij het WK verstoken van eremetaal.

De vrouwenploeg onder leiding van Femke Dekker behoorde op Lake Karapiro tot de kandidaten voor het podium. In de finale lag de Acht evenwel geen moment op medaillekoers. Oranje gaf uiteindelijk ruim 8 seconden toe op het zegevierende team van de Verenigde Staten, dat de wereldtitel prolongeerde.

Vorig jaar behaalde de ploeg van bondscoach Susannah Chayes nog brons op het WK in Polen.

Mannen Acht

De mannen Acht onder aanvoering van de gelouterde Diederik Simon (drie olympische medailles) had zich ternauwernood voor de A-finale geplaatst. In de herkansing bedroeg het verschil met het uitgeschakelde China welgeteld 0,03 seconde. Oranje had in de eindstrijd dus weinig te verliezen.

In de 161e en laatste race van het WK kwam het team van bondscoach David McGowan nog verrassend dicht bij een medaille. Bij de doorkomst na 1500 meter lag Nederland knap tweede, op nog geen seconde van goud.

In de laatste 500 meter was de accu evenwel leeg en moest de Holland Acht uiteindelijk nog ruim 3 seconden toegeven op Duitsland, dat het WK-goud prolongeerde. Vorig jaar won de Nederlandse mannen Acht ook WK-brons in Polen.

Mineur

Door de mislukte medaillejacht van de twee Achten bij het WK is het roeiseizoen voor de Nederlandse kernploeg in mineur geëindigd.

Oranje komt alleen thuis met een gouden medaille voor de vrouwen vier-zonder, een niet-olympisch nummer waarvoor zich in Nieuw-Zeeland slechts vier teams hadden ingeschreven. Het WK 2009 in Poznan leverde nog vier medailles op.

Weinig indruk

De teleurstellende resultaten bij het WK op Lake Karapiro komen niet geheel onverwacht. Tijdens de grote toernooien in Luzern (wereldbekerfinale) en Portugal (EK) maakte Nederland op de olympische disciplines al weinig indruk.

Pieken op het WK, hetgeen het hele seizoen qua opbouw de bedoeling was, bleek niet mogelijk. De nationale selectie van technisch directeur René Mijnders zal komende winter veel extra werk moeten verzetten om weer aansluiting met de wereldtop te krijgen.