ENSCHEDE - FC Twente blijft koploper van de eredivisie. De kampioen won in de Veste met 2-1 van Excelsior. Het kostte de Enschedese club na de gewonnen 'grote' wedstrijden van de afgelopen week echter grote moeite de degradatiekandidaat uit Rotterdam te verslaan.

Leen van Steensel zette Excelsior al na twee minuten op voorsprong. Dat was verrassend. De Rotterdammers hadden in hun laatste twee duels het doel niet gevonden.

Uitgerekend in de Veste, tegen de minst gepasseerde defensie van de eredivisie, lukte dat al bij de eerste de beste aanval.

Ritme

FC Twente had moeite het ritme te vinden. De koploper had de zware uitwedstrijden bij Werder Bremen en PSV, beide winnend afgesloten, nog in de benen. Bovendien miste het met Theo Janssen, Dwight Tiendalli en, tot het laatste half uur, Wout Brama de nodige spelers.

Mogelijk vervangers als Emir Bajrami en Rasmus Bengtsson waren evenmin fit. Vergeleken met het elftal dat vorig seizoen de beslissende duels om de titel speelde waren nog slechts drie man over. Dat waren Peter Wisgerhof, Douglas en Bryan Ruiz.

Chadli

Na bijna een half uur kwam het elftal van trainer Michel Preud’homme op gelijke hoogte. Nacer Chadli zorgde voor de 1-1, na een aardige individuele actie in het strafschopgebied. Het was de derde doeltreffende actie binnen een week van de aanvaller, afkomstig van AGOVV. Bij PSV en Werder scoorde hij eveneens.

Luuk de Jong, ook succesvol in Bremen, kreeg voor rust nog twee kansen zijn elftal op voorsprong te zetten. Eén keer schoot hij over, één keer naast. Verder haalde doelman Cees Paauwe, ex-FC Twente, nog een draaiende bal van Bryan Ruiz uit de bovenhoek.

Tegentreffer

Na een uur kwam Excelsior bijna opnieuw op voorsprong. Een van richting veranderd schot van Nayib Lagouireh leek de hoek in te draaien. Met een miraculeuze redding met de hak voorkwam doelman Nikolai Michailov de tegentreffer.

FC Twente, vanaf de 64e minuut met Brama terug in het elftal, drong vervolgens nadrukkelijk aan. Kansen leverde het nauwelijks op. Toch werd de druk voor Excelsior uiteindelijk te veel.

Een kwartier voor tijd kwam FC Twente op voorsprong. Bij een poging van de Oostenrijkse spits Marc Janko werkte ogenschijnlijk Excelsior-verdediger Norichio Nieveld de bal over de eigen doellijin.