BERLIJN - De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft vorig jaar overwogen samen met haar man Marcus Bucklitsch zelfmoord te plegen.

Dat onthult de 38-jarige Pechstein in haar biografie 'Van goud en bloed', die maandag uitkomt. Verschillende Duitse media publiceerden zaterdag al passages uit het boek.

De vijfvoudig olympisch kampioene werd vorig jaar geschorst vanwege abnormale bloedwaarden. Pechstein mag tot februari 2011 niet meedoen aan wedstrijden en miste daardoor onder meer de Olympische Winterspelen van Vancouver.

Diep dal

De Duitse ging naar eigen zeggen door een diep dal en overwoog van een viaduct te springen. ''Een sprong, een val in de diepte, een harde botsing. En dan is het voorbij'', zo verwoordde Pechstein haar gevoelens.

Haar manager Ralf Grengel wist Pechstein uiteindelijk over te halen zichzelf niet van het leven te beroven.

De Duitse schaatsster was naar eigen zeggen samen met haar man op zoek naar een viaduct toen ze Grengel een sms stuurde met de tekst: ''We zijn onderweg en zoeken een viaduct''.

Hulpkreet

Pechstein daarover: ''Als die sms daadwerkelijk een hulpkreet was, vlak voor het einde, dan heeft hij zijn uitwerking niet gemist.'' Nog geen dertig seconden later stuurde Grengel namelijk een bericht terug (''wat is dat voor onzin'') en vervolgens kwam Pechstein in de auto tot inkeer.

De schorsing van Pechstein loopt op 8 februari 2011 af. De succesvolste Duitse wintersporter wil daarna haar schaatscarrière weer oppakken en mikt op deelname aan het WK in Inzell, in maart.