OAKLAND - Dan Gadzuric heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) het Nederlandse onderonsje met Francisco Elson (foto) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gewonnen. Gadzuric was met Golden State Warriors te sterk voor Utah Jazz, de werkgever van Elson: 85-78.

Gadzuric, een geboren Hagenaar, kreeg bijna twaalf minuten speeltijd in de Oracle Arena van Oakland. Hij was daarin goed voor zes punten en zes rebounds.

Rotterdammer Elson stond ruim een kwartier in het veld en kwam daarin tot twee punten en drie rebounds. Golden State Warriors draait met vier zeges in vijf wedstrijden bovenin mee in de Western Conference. Utah Jazz doet het met twee overwinningen wat minder.

New Orleans Hornets zorgde voor een daverende verrassing door het 'sterrenteam' Miami Heat te verslaan (96-93).

Het betekende voor Miami al de tweede nederlaag van het nog prille seizoen. LeBron James, de grootste vedette van Miami Heat, vond het daarom nodig om zijn teamgenoten na afloop tot de orde te roepen.

Werklust

''We weten dat we nog steeds terug kunnen slaan omdat we veel talent hebben, maar tegenstanders zijn altijd enorm gemotiveerd om tegen ons te spelen. Als we niet vanaf het begin dezelfde motivatie en werklust aan de dag leggen, lopen we de hele wedstrijd achter de feiten aan.''

James, de MVP van de afgelopen twee jaar in de NBA, was goed voor twintig punten. Ploeggenoot Dwyane Wade was het meest productief, met 28 punten, waarvan twaalf in het laatste kwart. Bij de Hornets, die na vijf wedstrijden nog ongeslagen zijn, blonk Emeka Akofor uit met 26 punten.

Titelverdediger Los Angeles Lakers was aan de hand van Pau Gasol (dertig punten) te sterk voor Toronto Raptors: 108-103.