LAKE KARAPIRO - De Nederlandse lichte vier-zonder (mannen) heeft ook het tweede jaar op het hoogste roeiniveau afgesloten zonder medaille.

Het ambitieuze team van bondscoach John Faulkner kon de grote aspiraties zaterdag (plaatselijke tijd) bij de wereldkampioenschappen in Nieuw-Zeeland opnieuw niet waarmaken.

Het Oranje-kwartet moest in de A-finale genoegen nemen met de vijfde klassering, een evenaring van hun beste internationale prestatie eerder dit seizoen bij de wereldbeker in Bled.

Tim Heijbrock, Roeland Lievens, Vincent Muda en Tycho Muda wisten vooraf dat veel zou afhangen van de start en de progressie op de eerste 500 meter.

Evenals in de voorwedstrijd (tweede) en in de halve finale (tweede) op Lake Karapiro kwam het Nederlandse viertal in de finale echter weer moeizaam op gang. Na het eerste kwart bedroeg de achterstand op koploper Australië al ruim 2 seconden.

Eindsprint

Op 1000 en 1500 meter kwam het Nederlandse team opnieuw als zesde en laatste door. Dankzij hun befaamde eindsprint konden Heijbrock, Lievens en de Muda-tweeling op het laatste stuk nog wel iets inlopen, maar de achterstand op het brons van China (6.10,79) bleef voor de nummer vijf aanzienlijk (6.11,94). Het goud was voor Groot-Brittannië (6.10,71, foto), het zilver ging naar Australië (6.10,78).

Het Nederlandse kwartet eindigde eerder dit seizoen bij de EK als negende en bij de wereldbekerfinale in Luzern als zesde. De Muda's boekten hun grootste succes dit jaar bij de WK onder 23 jaar waar ze in de twee-zonder goud wonnen.

Gemiste podiumplaats

Komend jaar zal voor de lichte vier-zonder in het teken moeten staan van een verbetering van de starttechniek en van een verhoging van de snelheid op de eerste 500 meter. De gedroomde olympische medaille bij Londen 2012 behoort dan zeker nog tot de mogelijkheden.

Door de gemiste podiumplaats van de lichte vier-zonder bleef de Nederlandse roeiploeg bij de WK in Nieuw-Zeeland op één medaille (goud voor de vrouwen vier-zonder) staan. Zondag, op de laatste WK-dag, komen zowel bij de mannen als de vrouwen de Achten nog uit in de A-finale. Beide Nederlandse boten wonnen vorig jaar WK-brons in Polen.