TILBURG – Willem II lijkt vrijdagavond, na een zware nederlaag tegen VVV Venlo (1-4), in een reddeloze situatie terecht te zijn gekomen. Het verschil tussen de nummers achttien en zeventien van de eredivisie bedraagt nu al zeven punten.

De fans van Willem II waren in optocht naar het stadion gelopen om de ,degradatiewedstrijd' te volgen. Ze wilden aangeven hun club in deze moeilijke tijden te steunen.

Anders was het op 29 januari van dit jaar, toen een soortgelijke mars een negatieve lading had en het beleid van het toenmalige bestuur werd gehekeld.

Nu is er betrekkelijke rust in Tilburg, zelfs de positie van Gert Heerkes staat ondanks het uitblijven van punten niet ter discussie. Zelf ziet hij ook nog ruimte voor verbetering. Directeur Paul Bottelier liet weten dat de trainer de volledige steun geniet.

Financieel heeft ook deze club het moeilijk, er werd een tekort van 2,3 miljoen euro over het vorige seizoen bekendgemaakt.

Mikpunt

Heerkes' collega Jan van Dijk werd openlijk bekritiseerd door diens voorzitter Hai Berden, maar mocht blijven. Van Dijk balde zijn vuisten met het resultaat in Tilburg, het waren voor VVV de eerste punten op vreemde bodem.

Scheidsrechter Kevin Blom werd halverwege de eerste helft het mikpunt van de frustraties bij de Tilburgse aanhang. De Gouwenaar bestrafte een handsbal van aanvoerder Arjan Swinkels zwaar, met rood én een strafschop.

Ruud Boymans maakte zijn zesde seizoenstreffer, hij had de laatste vijf wedstrijden niet gescoord. Eraan vooraf ging een leuke actie van Ahmed Musa, de Nigeriaan werd onlangs 18 jaar, kreeg zijn werkvergunning en maakte zijn debuut in de eredivisie.

Balazs Toth

Wilem II was voor de opgelopen achterstand sterk begonnen, maar met tien man zakte de thuisclub steeds verder weg.

Na de tweede en derde Limburgse treffer, binnen acht minuten na de rust gemaakt door achtereenvolgens Boymans en Balazs Toth, moet de moed ook de grootste Tilburgse optimist in de schoenen zijn gezonken.

Spreekkoren

Dat gebeurde wel bij Blom, hij onderbrak het duel in de 69e minuut voor circa 12 minuten wegens aanhoudende kwetsende spreekkoren.

Een kwartier voor tijd maakte invaller Diogo Viana het Venlose feestje compleet (4-0). Dat Maceo Rigters kort voor tijd nog tegen scoorde, deed weinig afbreuk aan de duidelijke uitslag.