RIJSWIJK - FC Zwolle en FC Volendam hebben vrijdagavond in de eerste divisie verder afstand genomen van de concurrentie.

Koploper Zwolle zette de uitwedstrijd bij FC Eindhoven in winst (2-1) om, Volendam bleef door een treffer van Michiel Kramer diep in blessuretijd sc Cambuur met 2-1 de baas. Zwolle is met 28 punten leider op basis van doelsaldo.

De directe concurrenten van de topploegen in de Jupiler League leverden allemaal punten in. RKC Waalwijk, derde, bleef bij Veendam op 3-3 steken. Daardoor liep de achterstand van de Brabanders op naar zeven punten.

Helmond Sport

Nummer vier Helmond Sport leverde door het gelijkspel bij Sparta (1-1) ook twee punten in en staat eveneens op zeven punten. FC Den Bosch, dat niet kon winnen bij RBC Roosendaal (2-2), heeft als nummer vijf al acht punten achterstand.

FC Zwolle beleefde een redelijk gemakkelijke avond bij Eindhoven. Sjoerd Ars zette de koploper in de 19e minuut op 1-0. Joey van den Berg verdubbelde de voorsprong op slag van rust. De Brabanders deden pas in de 84e minuut wat terug door Jelle van Kruijssen (1-2).

Cambuur

Even leek het erop dat Zwolle alleen de koppositie in handen zou krijgen. Michiel Kramer zette Volendam weliswaar in het thuisduel tegen Cambuur nog voor de rust op 1-0, maar Sandor van der Heide leek de Friezen in de slotfase alsnog aan een punt te helpen met zijn gelijkmaker.

Ver in blessuretijd zorgde Kramer toch nog voor drie punten aan de Dijk. Zwolle en Volendam hebben in de strijd om de tweede periodetitel met twaalf punten uit vier duels de maximale score. Zwolle veroverde eerder al de eerste periodetitel.

RKC Waalwijk

RKC Waalwijk leek op weinig problemen te stuiten bij Veendam. Fred Benson en een eigen doelpunt van Angelo Cijntje brachten de Brabanders op 0-2.

Michael De Leeuw en Pavel Cmovs zorgden voor 2-2. Met de 3-2 van Robert Braber leek RKC toch weer op weg naar de winst tot Qays Shayesteh de noorderlingen opnieuw op gelijke hoogte bracht.

Johan Voskamp tekende voor Sparta tegen zijn oude club Helmond Sport voor zijn zestiende competitietreffer. Mark Veldmate voorkwam in de tweede helft een Rotterdamse zege. Helmond Sport sloot het duel met tien man af na de rode kaart voor Guus Joppen in de 88e minuut.