PRUSZKOW - De Nederlandse baanwielrenners hebben vrijdagavond bij de Europese kampioenschappen brons gehaald op de ploegachtervolging.

In het Poolse Pruszkow versloeg het viertal Levi Heimans, Arno van der Zwet, Tim Veldt en Sipke Zijlstra Spanje in de strijd om het brons. Het Oranje-kwartet van bondscoach Robert Slippens noteerde een tijd van 4.06,049. Spanje kwam uit op 4.08,099. De finale werd gewonnen door Groot-Brittannië.

Bij de teamsprint voor vrouwen lukten het Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis niet Nederland aan de tweede bronzen plak te helpen. Het tweetal verloor de strijd om brons duidelijk van Duitsland. De winst op dit onderdeel was voor Frankrijk, dat in de eindsprint te sterk was voor Groot-Brittannië.

Belangrijke test

Het EK in Polen is voor bondscoach Robert Slippens de eerste, belangrijke stap naar de WK volgend jaar in Apeldoorn. De oud-baanwielrenner wilde in Pruszkow kijken hoever zijn achtervolgingsploeg bij de mannen was.

Een tijd van 4.04 was in zijn ogen haalbaar. Het werd twee seconden daarboven. In Polen waren ook al punten te verdienen die uiteindelijk moeten meehelpen kwalificatie voor Londen af te dwingen.

Teamsprint

Op de teamsprint bij de mannen kwamen de Nederlanders niet verder dan de zesde plaats in de kwalificatie. Hugo Haak, Teun Mulder en Roy van den Berg bleven dik een halve seconde achter op de top vier.

De winst op deze discipline was voor Duitsland, dat Frankrijk in de finale versloeg. De vrouwenachtervolgingsploeg, bestaande uit Amy Pieters, Laura van der Kamp en Ellen van Dijk, kwam in de kwalificatie niet verder dan de negende plaats.