HEERENVEEN - Bob de Vries heeft vrijdagavond op uiterst curieuze wijze de Nederlandse titel op de vijf kilometer gewonnen

De tijd van de BAM-schaatser leek in de slotrit van de 5000 meter te worden verbeterd door TVM-schaatser Wouter Olde Heuvel, maar de Tukker werd bij de laatste wissel aangetikt door zijn concurrent Bob de Jong. Olde Heuvel raakte uit balans en kwam uiteindelijk 0,45 seconde te kort op de tijd van De Vries.

De marathonschaatser kroonde zich daarom tot Nederlands kampioen met een tijd van 6.22,29. De Jong - die zijn rivaal Olde Heuvel op het laatste rechte stuk nog inhaalde - werd vanwege zijn actie gediskwalificeerd, waardoor Olde Heuvel met een tijd van 6.22,74 als tweede eindigde. Die zilveren medaille is echter een schrale troost voor hem.

Wereldbekerwedstrijden

Jorrit Bergsma, eveneens van de BAM-marathonploeg, eindigde als derde in een tijd van 6.23,77. Robert Bovenhuis, eveneens een marathonschaatser, werd vierde: 6.24,57. De Vries, Olde Heuvel, Bergsma en Bovenhuis plaatsten zich voor de komende wereldbekerwedstrijden.

Bob de Jong genoot een beschermde status en heeft een goede kans om alsnog een WB-ticket te krijgen, omdat de schaatsbond altijd een 'aanwijsplek' heeft.

Het Nederlands kampioenschap 5000 meter werd behoorlijk gedevalueerd door de afmelding van Sven Kramer.