AMSTERDAM - Voor tennisser Robin Haase was vrijdag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Basel het eindstation. De 23-jarige Hagenaar was in de strijd voor een plaats bij de laatste vier niet opgewassen tegen de Servische topper Novak Djokovic.

Haase verloor de ontmoeting met de nummer drie van de wereld met 2-6 en 3-6. Binnen 80 minuten was het duel gespeeld.

Djokovic, vorig jaar winnaar in Basel, staat in de halve eindstrijd tegenover zijn landgenoot Viktor Troicki, die zich met 6-4 6-2 van de Fransman Richard Gasquet ontdeed.

Djokovic kreeg tegen Haase, die zich in Basel door het kwalificatietoernooi sloeg, twaalf breekpunten op de opslag van de Nederlander. Die had hij niet allemaal nodig.

Geen setverlies

"Ik speel echt goed de laatste vier, vijf maanden'', zei de Serviër na zijn redelijk eenvoudige zege. Djokovic sluit voor de vierde keer op rij een tennisjaar af met ruim vijftig overwinningen. In Basel stond hij nog geen set af.

Djokovic en Haase waren elkaar een keer eerder tegengekomen in wedstrijdverband. De Nederlander verloor ook dat eerste treffen, bij de US Open in 2007. Ook destijds gaf Djokovic geen set af.

Breekpunten

Vrijdag kreeg Haase in de eerste set bij 2-3 op de opslag van de nummer drie van de wereld nog de kans de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. De Hagenaar, die bij winst voor het eerst de halve finale van een ATP-toernooi zou hebben bereikt, liet drie breekpunten liggen.

Daarna liep Djokovic uit naar 5-2. In de slotgame van de tweede set werkte Haase nog een wedstrijdpunt weg alvorens het hoofd te buigen. Zijn tegenstander maakte de partij af met een ace.