LAKE KARAPIRO - Nederland heeft bij de wereldkampioenschappen roeien in Nieuw-Zeeland haar eerste medaille veroverd. De vier-zonder prolongeerde vrijdag (plaatselijke tijd) op Lake Karapiro de wereldtitel.

In een goed opgebouwde race roeiden Chantal Achterberg, Nienke Kingma, Carline Bouw en Femke Dekker naar goud.

Hetzelfde viertal was vorig jaar bij de WK in Polen eveneens de beste ploeg op dit niet-olympische nummer.

Er hadden zich in Nieuw-Zeeland maar vier boten voor deze discipline ingeschreven. Achter Oranje (7.21,09) kwamen Australië (7.23,99), Verenigde Staten (7.24,56) en Nieuw-Zeeland (7.29,42) binnen.

Voor de lol

Achterberg, Kingma, Bouw en Dekker zijn vaste keus in de Acht. De vier-zonder doen ze er ''voor de lol'' bij. Dit seizoen kwamen ze gezamenlijk nog niet op dit incourante nummer uit.

Tijdens de voorwedstrijd afgelopen maandag op Lake Karapiro, die de baanindeling voor de finale moest bepalen, eindigden de titelverdedigsters nog teleurstellend op de vierde plaats.

In de finale had het Nederlandse kwartet de juiste slag evenwel weer te pakken. Ze stoomden van een derde plaats bij de eerste 500 meter gestaag op en lagen na 1500 meter aan kop. In het laatste kwart kwam het goud niet meer in gevaar.

Zondag verschijnen de wereldkampioenen aan de start voor de A-finale in de Acht. Vorig jaar behaalde de Nederlandse ploeg op dit grote olympische nummer brons.

Lichte mannen

Bij de lichte mannen redde skiffeur Jaap Schouten het niet in de halve finales. De 25-jarige international van Njord (Leiden) kwam als vijfde over de finish in een tijd van 7.37,16. De eerste drie, met de Deen Henrik Stephansen als winnaar in 7.20,46, plaatsten zich voor de A-finale. Schouten moet genoegen nemen met een plaats in de B-finale.

De veelvoudige nationale kampioen won in 2008 al eens WK-zilver op dit niet-olympische nummer. Nadien trachtte hij in de lichte dubbeltwee een olympische campagne voor Londen 2012 op te zetten. Vorig jaar verliep de samenwerking met Paul Drewes niet optimaal en dit seizoen klikte het evenmin met Arnoud Greidanus.

Met twee zilveren plakken, bij de wereldbekerfinale in Luzern en de EK in Portugal, diende Schouten zich de afgelopen maanden als skiffeur wel weer aan als medaillekandidaat bij de WK. Maar in de halve eindstrijd kon hij vrijdag de hoge verwachtingen niet waarmaken. Vorig jaar bij de WK in Polen miste hij in zijn eenmansbootje ook al de A-finale (zevende).