BOEKAREST - FC Utrecht is niet langer ongeslagen in de groepsfase van de Europa League.

De ploeg van trainer Ton du Chatinier maakte donderdagavond bij Steaua Boekarest te veel fouten in defensief opzicht: 3-1. Door de eerste nederlaag in groep K zakte FC Utrecht met drie punten naar de laatste plaats. De kans op overwintering is niet zo groot meer.

Vanaf de aftrap gebeurde er meteen van alles in het matig bezette Stadionul Steaua. Al na amper 15 seconden moest doelman Michel Vorm zich strekken op een schot van Surdu. Daarna moest het duel enkele minuten worden onderbroken wegens vuurwerk in het stadion.

Hectische beginfase

FC Utrecht was nauwelijks aangedaan door de hectische beginfase. Met vlotte combinaties ging de ploeg van Du Chatinier gedurfd op jacht naar een voorsprong. Met name van Dries Mertens ging de nodige dreiging uit. De Belgische gangmaker stuitte in de zevende minuut op doelman Tatarusanu.

De thuisploeg had veel moeite om de dartele bezoekers in toom te houden. De verdediging van Steaua greep meer dan eens noodgedwongen stevig in. Dat kwam drie spelers op een gele kaart te staan. Mertens was twee keer het slachtoffer van brute overtredingen, maar kon tot opluchting van Du Chatinier na beide charges de wedstrijd wel voortzetten.

Door een inschattingsfout van Vorm kwam Steaua onverdiend op voorsprong. De reservedoelman van Oranje pakte een kopbal van Gardos klemvast en haalde de bal daarna naar zijn borst toe. Vorm had echter niet door dat hij achter de doellijn lag en dat hij daardoor een doelpunt voor Steaua bewerkstelligde, 1-0.

Meesterlijk

FC Utrecht maakte die tegenvaller snel ongedaan. Mertens scoorde meesterlijk uit een vrije trap: 1-1. Frank Demouge, de vervanger van de langdurig uitgeschakelde Jacob Mulenga, liet op slag van rust nog een mooie kopkans liggen.

FC Utrecht voetbalde ook na de rust voor de winst. Demouge en Jan Wuytens waren dicht bij 1-2. Maar het was Stancu die nogal plotseling het verschil maakte.

Eerst profiteerde hij van een weifelend optreden bij Vorm (2-1) en kort daarna kwam hij op rand van buitenspel van dichtbij opnieuw tot scoren: 3-1. FC Utrecht probeerde het daarna nog wel, maar het geloof en de overtuiging waren weg.