EINDHOVEN - PSV heeft donderdag een optie genomen op een plek in de knock-outfase van de Europa League.

De Eindhovenaren versloegen de Hongaarse kampioen Debrecen met 3-0 en weten met tien punten uit vier wedstrijden al bijna zeker dat ze Europees mogen overwinteren.

PSV kan het ticket voor de vervolgfase op 1 december bij Sampdoria veiligstellen, daarna wacht nog een thuiswedstrijd tegen Metalist Charkov.

De ploeg van trainer Fred Rutten hoefde zich in het Philips Stadion nauwelijks in te spannen. Daarvoor was de tegenstand van Debrecen, dat twee weken geleden al met 2-1 verloor van PSV, ook veel te zwak.

De puntloze Hongaren hadden een zege nodig om nog enigszins uitzicht te houden op een vervolg in de Europa League, maar waren duidelijk alleen naar Eindhoven gekomen om de schade beperkt te houden. Pas na rust, toen PSV al op 2-0 stond, begon Debrecen aan aanvallen te denken.

Vlot combinatievoetbal

Met vlot combinatievoetbal sneed PSV vooral in de eerste helft regelmatig door de Hongaarse defensie, iets waar de ploeg vijf dagen eerder in de topper tegen FC Twente nauwelijks in slaagde.

Door de nederlaag (0-1) raakten de Eindhovenaren tevens de koppositie in de eredivisie kwijt aan de landskampioen. Het elftal van Rutten revancheerde zich donderdag met een degelijk optreden voor die tegenvaller.

Aanvoerder Ibrahim Afellay brak de wedstrijd na ruim twintig minuten open met een droge schuiver vanaf twintig meter: 1-0. Ola Toivonen had even daarvoor de score al moeten openen, maar de Zweed kopte de bal in vrije positie over het Hongaarse doel.

Toivonen stond vlak voor rust aan de basis van de tweede treffer. Hij vond in het strafschopgebied Jonathan Reis, die beheerst afrondde: 2-0. Enkele minuten eerder had Toivonen na een prachtige combinatie met Reis de paal geraakt.

Gezapig

Gezien de stand kon Rutten het zich veroorloven om Wilfred Bouma rust te geven. De verdediger, die geel op zak had, werd na rust vervangen door Francisco Rodriguez. Debrecen deed in de gezapige tweede helft nog wel een poging iets aan de achterstand te doen, maar PSV-keeper Andreas Isaksson hield betrekkelijk eenvoudig zijn doel schoon.

Aan de andere kant raakten Balázs Dzsudzsák, voor de wedstrijd luidkeels toegejuicht door de fans van zijn oude club Debrecen, en Toivonen de paal. Vlak voor tijd tekende invaller Stijn Wuytens voor de derde treffer.