KIEV - Europese uitwedstrijden zijn dit seizoen duidelijk niet besteed aan AZ. De Alkmaarders gingen donderdag kansloos met 2-0 onderuit bij Dinamo Kiev. Een vervolg in de Europa League lijkt een onmogelijke opgave voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

AZ creëerde weinig tot geen kansen in de Oekraïense hoofdstad. Verder dan een paar afstandschoten van Rasmus Elm en Stijn Schaars kwam het elftal niet.

Kiev had aan twee goede momenten van topspits Artem Milevski voldoende om de tweede zege op AZ te realiseren. Twee weken geleden was de formatie van coach Oleg Loezjni al met 1-2 te sterk in Noord-Holland.

De nummer zes van de eredivisie heeft dit seizoen veel moeite in Europese uitwedstrijden. In de voorronde van de Europa League verloor de ploeg buiten het eigen stadion van laagvliegers als IFK Göteborg uit Zweden en FK Aktobe uit Kazachstan. In de groepsfase werd bij BATE Borisov ook verloren (4-1). De laatste uitzege van AZ in Europa dateert zelfs van september 2007.

Levensgrote kans

Net als bij de wedstrijd in Alkmaar trok Kiev in de beginfase meteen ten aanval. Na ruim twintig minuten kreeg Milevski een levensgrote kans. De Argentijnse doelman Sergio Romero had echter een prachtige redding in huis. Daarna ging de storm van de thuisploeg langzaam liggen en leek AZ de wedstrijd eindelijk onder controle te hebben.

De hoop op een stunt was echter al snel vervlogen. Binnen ruim een kwartier in de tweede helft stond Kiev met 2-0 voor.

Slimme pass

Beide keren vond Roman Eremenko met een slimme pass aanvalsleider Milevski die Romero simpel passeerde. Loezjni kon het zich permitteren om de licht geblesseerde sterspeler Andrei Sjevtsjenko op de bank te laten.

AZ blijft na de derde nederlaag op rij in de Europa League steken op drie punten net als FC Sheriff. De Moldaven verloren van BATE dat met tien punten koploper is. Kiev staat op zeven. Met nog een uitduel in Oost-Europa en een thuiswedstrijd tegen BATE lijken de Europese ambities van AZ verloren.