AMSTERDAM - Schaatsbond KNSB heeft na overleg met trainers en schaatsers de selectienormen voor de wereldbekerwedstrijden aangepast.

Aanleiding is de invoering van de zogeheten ‘Dr. Bibberregel’, waardoor schaatsers op het rechte eind niet langer met de schaats over de lijn mogen komen.

Door de aanpassing van de regels kunnen rijders die door deze maatregel worden gediskwalificeerd alsnog in aanmerking komen voor deelname aan wereldbekerwedstrijden.

Tijden

De Topsport Commissie Langebaan van de KNSB kijkt nu niet alleen naar de volgorde van de uitslag van de Nederlandse kampioenschappen afstanden, maar ook naar de gereden tijden.

De trainers toonden zich blij met de beslissing. ''Hiermee geven we een statement af naar de andere schaatslanden'', aldus assistent-coach Bart Veldkamp van TVM. ''Misschien dat ze daar nu ook in actie komen. Deze nieuwe regel is belachelijk.''

De 'Dr. Bibberregel', een door tegenstanders van de maatregel bedachte term, is dit jaar ingevoerd.

Opschorten

De KNSB is voornemens om namens de schaatsers het verzoek bij de internationale schaatsunie ISU neer te leggen om de regel op te schorten en eerst grondig te discussiëren over de noodzaak van invoering.

De NK afstanden beginnen vrijdag en duren tot en met zondag. De World Cup gaat een week later van start in Heerenveen.