AMSTERDAM - Als het ijsstadion Thialf niet op korte termijn wordt opgeknapt, verliest Nederland de organisatie van belangrijke schaatstoernooien aan het buitenland.

Dat stelt voorzitter Doekle Terpstra van de KNSB. “Thialf is het mondiale mekka van het schaatsen, maar die reputatie staat onder druk."

"Het huidige Thialf begint verouderd te raken. We moeten vernieuwen. Alle mensen die daar bestuurlijk bij zijn betrokken, zijn daar ook van overtuigd.”

Terpstra wil dat er snel wordt beslist of en in welke vorm een nieuwe accommodatie gestalte krijgt. Volgens de KNSB-voorzitter worden er tot 2013 zeker evenementen georganiseerd in Thialf.

Urgentie

“Er moet meer urgentie komen", zegt Terpstra in gesprek met de NOS. "Al enige tijd ligt er een discussie van waar we naartoe moeten."

Ondertussen neemt de concurrentie vanuit het buitenland toe. Zo wordt de baan in Inzell momenteel overdekt, waardoor Duitsland de beschikking krijgt over drie moderne banen.

"Nu is het moment om knopen door te hakken gekomen. We moeten rekening houden met het feit dat we elk jaar moeten vechten om de grote toernooien binnen te halen.”

Terpstra vindt dat het topschaatsen in Nederland gevaar loopt als er geen grote evenementen meer in Thialf worden gehouden. “Dan verliezen we onze internationale positie.”

Kunstijsbanen

De KNSB liet donderdag ook weten meer kunstijsbanen in Nederland te willen. ''Er gaan jaarlijks tonnen subsidie naar de zwembaden, en daar hebben we er in Nederland ruim vijfhonderd honderd van'', zegt Victor van den Hoff, algemeen directeur van de KNSB.

''En er zijn maar 24 kunstijsbanen. Dat de Nederlander standaard leert schaatsen, is echter net zo vanzelfsprekend als leren zwemmen.'' De KNSB wil uiteindelijk toe naar veertig kunstijsbanen.