ZEIST - Scheidsrechter Björn Kuipers is door de FIFA aangesteld als arbiter voor het WK clubteams 2010 dat van 8 tot en met 18 december wordt gespeeld in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat maakte de KNVB donderdag bekend.

Kuipers wordt tijdens het toernooi bijgestaan door de assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Berry Simons. De Nederlanders vormen het enige Europese arbitrageteam dat op het prestigieuze toernooi actief zal zijn.

Kuipers kijkt ernaar uit om op het toernooi te mogen fluiten. ''Het is een unieke kans om op zo'n podium te mogen acteren en daarnaast als enige Europese arbiter te worden verkozen”, aldus Kuipers.

Selectie

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, is blij met de aanstelling van de Nederlander. ''Het toernooi in de Emiraten is een voorselectie voor de toernooien die de komende jaren door de FIFA georganiseerd worden."

De baas van het Nederlandse scheidsrechterskorps doelt daarmee op de Olympische Spelen in 2012 en het WK 2014. ''De selectie van Björn is een teken dat hij ook voor die toernooien in aanmerking komt. Zijn uitverkiezing is daarnaast ook goed voor de hele Nederlandse arbitrage”, aldus Van Egmond.

Jol

Het is pas de tweede keer dat een Nederlandse arbiter is aangesteld op het WK voor clubs. Dick Jol floot in 2000 de finale tussen Vasco da Gama en Corinthians. Aan het toernooi, dat sinds 2000 wordt gehouden, nemen de continentale clubkampioenen en een club uit het organiserende land deel.