ROTTERDAM - Een groot aantal Nederlandse judotoppers doet deze maand niet mee aan de Nederlandse kampioenschappen in Rotterdam.

Henk Grol en Elisabeth Willeboordse laten het NK voor wat het is, anderen twijfelen nog over deelname, onder wie oud-wereldkampioene Marhinde Verkerk.

Edith Bosch is nog steeds niet volledig hersteld van een blessure en doet daarom waarschijnlijk ook niet mee.

Uitdaging

''Sommige Nederlandse judoka's zien in het NK geen uitdaging. Anderen laten verstek gaan vanwege een overvolle judokalender of zijn geblesseerd'', aldus een woordvoerder van de bond over de devaluatie van het toernooi.

''Daarbij volgt de nationale titelstrijd kort op een belangrijk internationaal toernooi in Abu Dhabi.''

Op het toernooi in Abu Dhabi zijn veel punten te verdienen die belangrijk zijn voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

Spelen

Op het toernooi in Abu Dhabi zijn veel punten te verdienen die belangrijk zijn voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

''Enkele judoka's laten hun deelname in Rotterdam daarom afhangen van de prestaties daar. Judoka's moeten keuzes maken. Zeker ook omdat de cyclus voor plaatsing van de Spelen over twee jaar nu al begonnen is."

De NK voor de heren beginnen zaterdag. De nationale kampioenschappen bij de vrouwen staan later deze maand op de agenda.

Elmont

Guillaume Elmont gaat vanaf zaterdag in de gewichtsklasse tot 81 kilogram op voor zijn tiende nationale titel op rij. Bij een nieuwe titel evenaart Elmont het record van Dennis van der Geest, die tussen 1995 en 2004 onafgebroken Nederlands kampioen werd.