LAKE KARAPIRO - Met drie afgedwongen startbewijzen voor de A-finale beleefde de Nederlandse roeiploeg donderdag (plaatselijke tijd) bij de wereldkampioenschappen in Nieuw-Zeeland eindelijk een succesvolle dag.

De twee Holland Achten sloegen in de herkansing toe, hoewel de vrouwenploeg aanmerkelijk minder moeite had om zich te kwalificeren dan het mannenteam.

De lichte mannen vier-zonder stelde met de tweede plaats in de halve finale een ticket voor de gewenste eindstrijd veilig.

De Nederlandse vrouwenploeg kwalificeerde zich op de vijfde WK-dag overtuigend met een overwinning in een race met vijf boten. Het team van kopvrouw Femke Dekker nam vanaf de start de leiding en stond die koppositie niet meer af.

Wereldtitel

Vorig jaar bij de WK in Polen won de Nederlandse Acht brons. Evenals in Poznan moeten vier vrouwen van het team (Dekker/Achterberg/Kingma/Bouw) in Nieuw-Zeeland eerst nog de finale in de vier-zonder roeien. Nederland verdedigt op dat niet-olympische nummer de wereldtitel.

Die eindstrijd, met slechts vier boten, is vrijdag. De finale van de Achten vindt zondag plaats op Lake Karapiro.

Het Nederlandse mannenteam kwam donderdag in de Acht met de schrik vrij. De ploeg van kopman Diederik Simon eindigde ternauwernood op de toereikende tweede plaats, 0,03 seconde sneller dan het uitgeschakelde China. Ook de mannen Acht won vorig jaar brons bij de WK.

Karakteristieke wijze

De lichte mannen vier-zonder, bestaande uit de tweeling Tycho en Vincent Muda, Tim Heijbrock en Roeland Lievens, kwalificeerde zich op karakteristieke wijze voor de finale. Na de eerste 500 meter lag de Oranje-boot nog op zesde en laatste plaats.

Op 1000 meter (vijfde) en 1500 meter (vierde) kwam het kwartet steeds dichter bij een plaats bij de eerste drie, die recht gaf op een ticket voor de finale.

Met een vertrouwde eindsprint eindigde Nederland na 2000 meter op de keurige tweede plaats, 0,13 seconden achter de Chinese winnaars. In de serie kwam de ploeg van de Muda's maandag ook als tweede over de finish, na op de eerste 500 meter evenals als zesde te zijn doorgekomen.

Snoek

De gebroeders Muda, Heijbrock en Lievens haalden vorig jaar bij hun WK-debuut in Polen verrassend eveneens de A-finale. De brutale nieuwkomers lagen in de eindstrijd zelfs even op medaillekoers.

Heijbrock (Willem III) sloeg evenwel een gevreesde ''snoek''. Hij trok zijn riem te diep door het water waarna zijn ploeg meteen kansloos was voor eremetaal. Aan de zesde en laatste plaats in de A-finale viel toen niet te ontkomen.