BASEL - Robin Haase heeft woensdag de kwartfinale van het ATP-toernooi van Basel bereikt. De Hagenaar won in drie sets verrassend van de als achtste geplaatste Amerikaan John Isner. Setstanden waren 6-2 6-7 (5) 7-5.

De eerste set ging gemakkelijk naar de Nederlander. Hij brak tot twee keer toe de service van de huidige nummer 18 van de wereld.

Een minibreak op 5-5 in de tiebreak was voor Isner voldoende om de tweede set te pakken. Ook in de derde set ging het gelijk op. Bij 6-5 en voordeel was het op het tweede matchpunt raak voor Haase.

Djokovic

In de volgende ronde treft Haase de winnaar van het duel tussen de Fin Jarkko Nieminen en de als tweede geplaatste Serviër Novak Djokovic.

Zij komen donderdag in actie. Djokovic won het toernooi in 2009. Mocht Haase de kwartfinale winnen, dan bereikt hij voor het eerst in zijn loopbaan de halve eindstrijd van een ATP-toernooi.

Federer

Roger Federer is in eigen land als eerste geplaatst. De Zwitser won het toernooi in 2006, 2007 en 2008 en hoopt dat resultaat dit jaar te herhalen.

Hij kende in zijn partij in de tweede ronde weinig moeite met de Serviër Janko Tipsarevic. Na een uur spelen stonden de setstanden 6-3 en 6-4 op het scorebord in het voordeel van de Zwitser, die vorig jaar de finale verloor van Djokovic.

Eerder op woensdag verloor de Nederlander Thiemo de Bakker zijn eersterondewedstrijd van de Tsjech Radek Stepanek. 6-3 7-6 (5).