ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk heeft Nigel de Jong buiten de voorlopige selectie van het Nederlands elftal gehouden. Robin van Persie maakt wel deel uit van de 24-koppige selectie.

Van Persie kwam voor het laatste in actie voor Oranje tijdens de finale van het WK in Zuid-Afrika.

Sindsdien kampte de aanvaller van Arsenal met verschillende blessures. Van Marwijk maakt vrijdag zijn definitieve selectie bekend.

In de selectie zitten opvallend veel geblesseerde spelers. Zo kampen Mark van Bommel, Khalid Boulahrouz, Wout Brama, Eljero Elia, Theo Janssen, Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooij nog met verschillende kwetsuren.

Opvallend

Met name het selecteren van Van Persie en Van Bommel is opvallend. Van Bommels werkgever Bayern München ligt in de clinch met de KNVB over blessures die hij en Arjen Robben opliepen in dienst van het Nederlands elftal.

Van Persie nadert bij Arsenal zijn rentree, maar zijn clubcoach Arsene Wenger liet onlangs nog weten dat het wat hem betreft uitgesloten is dat de aanvaller tegen Turkije met Oranje meedoet. Hij wil hem eerst voorzichtig brengen bij Arsenal.

Bouma

Ook Wilfred Bouma is weer opgenomen in de voorlopige groep. De PSV'er zegde de vorige keer af, omdat hij het te vroeg vond voor een terugkeer in Oranje.

Bouma en Van Marwijk zullen naar aanleiding van zijn mogelijke terugkeer nog een gesprek met elkaar hebben.

De Jong

Voor Nigel de Jong is nog steeds geen plek in het Nederlands elftal. Van Marwijk verwijderde hem uit de selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden naar aanleiding van zijn harde tackle op Hatem Ben Arfa. De speler van Newcastle United brak daardoor zijn been.

Voorlopige selectie

Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV), Wout Brama (FC Twente), Eljero Elia (HSV), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Theo Janssen (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Hedwiges Maduro (Valencia), Joris Mathijsen (HSV), Ruud van Nistelrooij (HSV), Robin van Persie (Arsenal), Erik Pieters (PSV), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (Ajax), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Michel Vorm (FC Utrecht), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (FC Twente) en Demy de Zeeuw (Ajax).