AMSTERDAM - De discussie rondom 'De Lijn' houdt aan de vooravond van de NK afstanden in Heerenveen ook Stefan Groothuis en Jan Smeekens bezig. Beide schaatsers vrezen diskwalificatie aan de hand van de nieuwe regel dat de lijnen van de baan niet overschreden mogen worden.

Een regel, gekscherend omgedoopt in de 'Dr. Bibberregel',  die de titelverdedigers op respectievelijk de 1000 en de 500 meter belachelijk vinden.

"Ik las een tweet van Havard Bokko onder het kopje 'shitty rule' dat er vijftien schaatsers zijn gediskwalificeerd tijdens de nationale afstandskampioenschappen in Noorwegen", aldus Groothuis.

"Dat is nogal wat. Statistisch gezien gaat er dus sowieso iemand van onze ploeg gediskwalificeerd worden, dus ja, ik vrees de regel wel. Het zou toch wat zijn als iemand zijn titel niet kan verdedigen vanwege die regel?"

Achterlijk

Smeekens valt zijn ploeggenoot bij. "Bovendien schijnt het zo te zijn dat je de lijn in de laatste bocht van de 1000 meter niet, maar op de 500 meter weer wel mag overschrijden. Dan hebben we het wel over een redelijk achterlijke regel, toch?"

"En wat gebeurt er als de drie snelste mannen op de duizend worden gediskwalificeerd?", vult Groothuis aan. "Volgens mij mag de KNSB volgens haar eigen regels maar twee mensen aanwijzen voor World Cups. Dat zou betekenen dat er langzame schaatsers moeten worden afgevaardigd."

Groothuis heeft vooral een probleem met de nieuwe regel omdat deze niets toevoegt. "Er is volgens mij geen schaatser te vinden die deze regel toejuicht. Ja, misschien de nummer zestien van het Noorse kampioenschap."

Startbewijzen

Tijdens de NK afstanden wordt niet alleen om titels gestreden, maar ook om deelname aan de serie World Cups (WC) in Heerenveen, Berlijn en Hamar die daarop volgt.

Per afstand heeft de KNSB verschillende schaatsers genomineerd. Dat wil zeggen dat een plek bij de eerste acht per afstand al voldoende is om te worden afgevaardigd. In totaal heeft Nederland op elke afstand vijf startplaatsen.

Genomineerde schaatsers

Vrouwen
Afstand                  Aangewezen
500 meter            Margot Boer
1000 meter          Annette Gerritsen, Laurine van Riessen
1500 meter          Ireen Wüst, Margot Boer
3000 meter          niemand
5000 meter          niemand

Mannen
Afstand                  Aangewezen
500 meter             Jan Smeekens
1000 meter          Stefan Groothuis, Mark Tuitert
1500 meter          Mark Tuitert
5000 meter          Sven Kramer, Bob de Jong
10000 meter        Bob de Jong, Sven Kramer