LAKE KARAPIRO - De wereldkampioenschappen roeien in Nieuw-Zeeland zijn halverwege, maar de Nederlandse ploeg heeft nog weinig van het toernooi op Lake Karapiro kunnen genieten. Ook woensdag (plaatselijke tijd) bleven successen uit.

Zowel de mannen vier-zonder als de vrouwen twee-zonder werd uitgeschakeld in de herkansing.

Eerder miste Oranje bij de WK ook al in de lichte vrouwen dubbeltwee en de mannenskiff een plaats in de A-finale.

Koploper

De vier-zonder, bestaande uit Olaf van Andel, Robert Lücken, Mechiel Versluis en Mitchel Steenman, eindigde in hun manche op de vierde plaats. Alleen de eerste twee boten plaatsten zich voor de strijd om de medailles met zes teams.

Het Nederlandse viertal kwam nog wel als koploper door op de eerste 500 meter, maar zakte daarna weg in het veld. Ze moeten daardoor genoegen nemen met een optreden in de B-finale.

Van Andel, Lücken en Steenman zaten vorig jaar nog in de Holland Acht, die bij de WK in Polen brons behaalde. Versluis verving in Nieuw-Zeeland David Kuiper, die door een blessure niet beschikbaar was.

Twee-zonder

Olivia van Rooijen en Wianka van Dorp waren ook in hun herkansing van de twee-zonder kansloos. Het koppel eindigde op de zesde en laatste plaats. Voor het 22-jarige duo wacht eveneens de B-finale. Vorig jaar bij de WK in Poznan kwamen Van Rooijen en Van Dorp in de C-finale uit (tweede).

De twee roeisters hadden eerder dit seizoen een plaatsje in de Acht tijdens de wereldbekerwedstrijden in Bled (tweede) en Luzern (vierde).

Voor de EK in Portugal en het WK gaf technisch directeur René Mijnders de voorkeur aan Kirsten Wielaard en Carline Bouw. Van Rooijen en Van Dorp mochten als zogenoemde 'startende reserves' nog wel mee naar Nieuw-Zeeland.