AIGLE - Vacansoleil mag voor 2011 hopen op een licentie in de eerste divisie van de wielersport. De Internationale Wielrenunie UCI publiceerde dinsdag een ranglijst, waarbij formaties op basis van een rekenmodel een sportieve waarde kregen toebedeeld.

Op die ranglijst staat de Nederlandse formatie twaalfde. De Rabobankploeg, al zeker van een licentie in de eerste divisie, is tweede achter de nieuwe Luxemburgse ploeg van Frank en Andy Schleck.

Voor Skil-Shimano betekende de bekendmaking van de ranglijst minder goed nieuws. De derde Nederlandse formatie staat slechts als 24e genoteerd.

Voor de UCI is de ranglijst belangrijk bij de toekenning van licenties voor 2011. De lijst is opgesteld aan de hand van de resultaten uit 2009 en 2010 van de beste vijftien renners van een team voor 2011.

Ethische eisen

Om een licentie te krijgen moeten de ploegen ook nog voldoen aan ethische, financiële en administratieve eisen. De top vijftien krijgt - als aan alle voorwaarden is voldaan - een licentie voor de eerste divisie.

De nummers zestien tot twintig worden beoordeeld door de licentiecommissie van de UCI, die bepaalt welke twee teams ook toegelaten worden tot de eerste divisie.

Vacansoleil, dat graag in de grote wielerronden wil uitkomen, verzocht de UCI de uitslagen van de voor 2011 gecontracteerde Spanjaard Ezequiel Mosquera niet mee te tellen. Tegen de nummer twee van de Ronde van Spanje loopt nog een onderzoek naar vermeend dopegebruik.

Devolder en Ricco

''Met aanwinsten als Stijn Devolder, De Gendt en Riccardo Ricco zijn we zeker klaar voor de eerste divisie'', reageerde manager Daan Luijkx van Vacansoleil dinsdag.

''We willen meedoen aan de grote koersen en bij een licentie voor de eerste divisie doen we in elk geval mee aan de oude ProTour-koersen op de kalender van de World Tour in 2011. Of daar grote ronden bijzitten is afwachten, maar we zouden met de licentie opnieuw een grote stap zetten.''

''Ik ben trots op ons team dat op sportief gebied bij de eerste vijftien ploegen van de wereld behoren en ik ben hoopvol gestemd dat we de licentie krijgen'', aldus Luijkx.