AMSTERDAM - Laurine van Riessen was vorig jaar nog het vierde meisje van Control. Na het vertrek van Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer naar Team Liga moet de 23-jarige schaatsster de rol van kopvrouw op zich nemen.

"Een heel andere situatie", legt de Leidse uit in het magazine van NUsport. "De aandacht zal wel toenemen, maar daar ben ik niet zo mee bezig. Ik wil alleen maar hard schaatsen."

Op de NK afstanden wil Van Riessen een gooi doen naar de nationale titels op de 500, 1000 en 1500 meter. Daarbij zal ze wel moeten afrekenen met haar voormalige ploeggenotes. Hun onverwachte vertrek bij de ploeg van Jac Orie zorgde ervoor dat de warme relatie bekoeld raakte.

"Ik was verrast ja", blikt Van Riessen in het interview terug. "Er was in feite niets mis met de ploeg, dus ik dacht echt: wat gebeurt er nu? Ik vond het een rare beslissing, anders dan dat ze voor het geld vertrokken, kan ik er niet van maken."

Twijfel

Vooral vanuit sportief oogpunt was de keuze van Timmer, Gerritsen en Boer onbegrijpelijk voor de winnaar van het brons op de olympische kilometer.

"Onder leiding van Jac Orie waren de sportieve mogelijkheden nog altijd even groot en omdat het mijn ambitie is om zo hard mogelijk te schaatsen, heb ik nooit getwijfeld om te blijven."

Lees het volledige interview met Laurine van Riessen in het NUsport-magazine van deze week.