HAMAMATSU - De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag bij het wereldkampioenschap in Japan overtuigend van Kenia gewonnen. De ploeg van bondscoach Avital Selinger was in iets meer dan een uur klaar: 25-8 25-14 25-11.

Het is de tweede overwinning van Oranje bij het WK. Eerder won het team van Tsjechië. De wedstrijden tegen Italië en Brazilië leverden een nederlaag op. Nederland speelt woensdag de laatste groepswedstrijd tegen Puerto Rico.

Met de zege blijft Nederland in de race voor een plaats in de tweede ronde. Oranje moet dan woensdag in de laatste groepswedstrijd wel van Puerto Rico winnen. Met het oog op de tweede ronde kwam er voor Nederland een gunstige uitslag uit de wedstrijd tussen Italië en Tsjechië.

De Tsjechische vrouwen versloegen de Europees kampioen verrassend met 3-2 en hierdoor neemt ook Italië een nederlaag mee naar de volgende fase van het WK.

Fris

Na de rustdag van maandag verschenen de vrouwen van Selinger tegen Kenia weer fris op het veld. De Afrikaanse speelsters stonden met veel enthousiamse op het veld, maar konden Nederland geen moment in de problemen brengen. Het verschil tussen de twee landen was zo groot dat Selinger in het duel ook de wisselspeelsters speeltijd kon gunnen.

Robin de Kruijff viel in de eerste en tweede set in en begon in het derde bedrijf in de basis. Ook Nicole Koolhaas en Myrthe Schoot mochten hun opwachting maken. Manon Flier was topscorer met 13 punten. Maret Grothues voegde er 12 punten aan toe.

Ritme behouden

''Voor mij was het belangrijkste doel vandaag om het ritme te behouden en om andere speelsters in actie te laten komen. Het grootste gedeelte van de wedstrijd is dit gelukt'', zei Selinger na afloop. ''Het leek er misschien op dat Kenia niet veel goed deed, maar dat had ook zeker met ons niveau te maken.''

Caroline Wensink bleef met een buikspierblessure aan de kant. Maar ze gaat er zelf vanuit dat ze er tegen Puerto Rico weer bij is. ''Het is niet echt ernstig en ik word goed en intensief behandeld”, zei de middenaanvalster.

Geen onderschatting

Volgens Selinger moet Puerto Rico ook zeker niet worden onderschat. ''Deze ploeg is echt veel sterker dan Kenia en onze enige focus is nu om ons goed voor te bereiden. We kennen deze ploeg van de Grand Prix en dat is een voordeel", keek Selinger vooruit.

In augustus won Oranje met 3-0 van Puerto Rico.