LAKE KARAPIRO - Nederland vervult vooralsnog een bijrol bij de wereldkampioenschappen roeien in Nieuw-Zeeland. Ook op de derde dag was er geen reden tot juichen voor Oranje op Lake Karapiro.

Skiffeur Roel Braas werd dinsdag (plaatselijke tijd) uitgeschakeld voor de halve finales en de Achten moeten zowel bij de mannen als bij de vrouwen op herhaling.

Braas eindigde in zijn herkansingsrace op de derde plaats. De eerste twee kwalificeerden zich voor de halve finales. De 23-jarige hovenier uit De Rijp moet daardoor genoegen nemen met een plaats in de onbeduidende C-finale.

Voorrang verlenen

De tweevoudige nationale kampioen lag na 500 meter en 1000 meter nog op de tweede positie. In het tweede deel van zijn manche op Lake Karapiro moest hij evenwel voorrang verlenen aan de Amerikaan Kenneth Jurkowski, die uiteindelijk ruim anderhalve seconde sneller was dan de Nederlandse troef. De Belg Tim Maeyens leidde van start tot finish.

Braas debuteert in Nieuw Zeeland bij het grote WK, dat in de open skiffklasse sterk bezet is. Vorig jaar won hij nog zilver bij het WK onder 23 jaar. Braas wilde met een topprestatie op Lake Karapiro zijn teleurstellende seizoen goedmaken.

Hij wist zich dit jaar in de drie wereldbekertoernooien niet te plaatsen voor de A-finale. Half september eindigde Braas bij de EK in Portugal op de vijftiende plaats.

Holland Acht

De Holland Acht van kopman Diederik Simon eindigde in de serie op de vierde plaats in een tijd van 5.29,99. Alleen de winnaar, Groot-Brittannië in 5.25,34, verdiende een ticket voor de WK-finale.

De vrouwenploeg onder leiding van Femke Dekker kwam achter Verenigde Staten (6.00,52) en Groot-Brittannië (6.05,38) als derde over de finish (6.09,79). Voor de eerste twee boten lag een startbewijs voor de A-finale klaar.

Medaille

Technisch directeur René Mijnders verwacht in Nieuw-Zeeland van beide Achten min of meer een medaille. Vorig jaar bij de WK in Polen behaalden beide teams brons. Ook de vrouwen vier-zonder, titelverdediger op dit niet-olympische nummer, moet opnieuw voor eremetaal zorgen.

Voorlopig hebben alleen de lichte mannen vier-zonder en de lichte skiffeur Jaap Schouten voldaan aan de verwachtingen in Nieuw-Zeeland. Zij kwalificeerden zich zonder herkansing voor de volgende WK-ronde.