LAKE KARAPIRO - Nederland heeft na het openingsweekeinde bij de wereldkampioenschappen roeien in Nieuw-Zeeland pas twee startbewijzen voor de halve finales in bezit.

De lichte mannen gaven op Lake Karapiro het goede voorbeeld. Voor zowel de vier-zonder (tweede) als voor skiffeur Jaap Schouten (derde) liep de voorwedstrijd goed.

Voor de rest grossierde Oranje in herkansingen.

Slechte start

Tim Heijbrock, Roeland Lievens en Vincent en Tycho Muda hadden in hun tweede serie een 'ouderwets' slechte start. Het Nederlandse viertal, dat beroemd en berucht is om een teleurstellend begin en een knallende eindsprint, lag na de eerste 500 meter op de zesde en laatste plaats.

Na 1000 meter was de Nederlandse boot al opgestoomd naar de derde positie. De tweede plaats aan de finish na 2000 meter, ruim een halve seconde achter winnaar Groot-Brittannië, was precies voldoende voor kwalificatie.

Schouten verspilde evenmin onnodig energie. De nummer twee van het EK op dit niet-olympische nummer had voldoende aan de derde plaats voor plaatsing en voldeed keurig aan die opdracht.

Nederlandse troef

De Nederlandse troef in de open skiffklasse, Roel Braas, wist vooraf al dat hij op de herkansingen was aangewezen. De 23-jarige hovenier uit De Rijp was in zijn serie ingedeeld met wereldkampioen Mahe Drysdale uit Nieuw-Zeeland.

Aangezien alleen de winnaar zich rechtstreeks voor de halve finales plaatste, was dat voor Braas geen optie. Hij eindigde als vierde, bijna 11 seconden achter de zegevierende Drysdale. De Nederlandse vier-zonder bij de mannen moet ook op herhaling (zesde).

Vrouwen

Bij de vrouwen redden Olivia van Rooijen en Wianka van Dorp het samen niet in de twee-zonder (vijfde). Maaike Head en Rianne Sigmond kwamen niet verder dan de onwaardige C-finale.

Het lichte duo in de dubbeltwee kon zich zowel in de serie (vierde) als in de herkansing (vierde) niet onderscheiden.