ALKMAAR - AZ maakte zondag allerminst indruk voor eigen publiek, maar won wel van Feyenoord: 2-1. De Rotterdammers misten de aanvallende kwaliteiten om het de thuisploeg echt moeilijk te maken. AZ stijgt door de zesde overwinning naar plaats zes in de eredivisie.

Feyenoord had een betere doordeweekse wedstrijd achter de rug dan AZ. De Rotterdammers wonnen na de afstraffing bij PSV (10-0) woensdag met 3-0 van VVV-Venlo. De Graafschap maakte een einde aan de zegereeks van AZ. De Alkmaarders gingen na vijf overwinningen op rij met 2-1 onderuit in Doetinchem.

Het was een speciale wedstrijd voor Gertjan Verbeek. De coach van AZ werd twee seizoenen geleden na een half jaar weggestuurd bij Feyenoord. Verbeek had veel problemen met de oudere spelers in de selectie.

Rommelig

Na een goed seizoen bij Heracles Almelo mag hij in Alkmaar weer met een jong elftal werken. De oefenmeester heeft zijn ploeg na een matige competitiestart inmiddels aardig op de rails.

Beide ploegen maakte er een rommelige wedstrijd van. Zeker in de eerste helft was het spel van een bedenkelijk niveau. De eerste treffer viel dan ook uit een dood spelmoment. Een vrije trap van Stijn Schaars werd in het doel ‘gefrommeld’ door Brett Holman.

Ricky van Haaren debuteerde in de basis bij Feyenoord. De 19-jarige middenvelder is de zoveelste jonge speler die trainer Mario Been dit seizoen moet inpassen. Van Haaren maakte een goede indruk en mocht bij twee schoten van afstand en een vrije trap zelfs even dromen van een doelpunt.

Buitenspel

Verbeek zag dat zijn ploeg te weinig bracht en greep na de pauze in. Erik Falkenburg werd vervangen door Rasmus Elm die terugkeerde na een enkelblessure.

Even later kwam Graziano Pellè in de ploeg voor Jonathas. Bij zijn eerste kans was het meteen raak voor de Italiaan die als invaller erg trefzeker is. Bij alledrie zijn invalbeurten dit seizoen scoorde hij.

Feyenoord kwam nog even terug door een doelpunt van Luc Castaignos in buitenspelpositie. De spits maakte pas zijn tweede treffer van dit seizoen. Verder dan 2-1 kwamen de Rotterdammers echter niet.