NIJMEGEN - Tot het laatste moment was het zondag spannend in De Goffert, maar een winnaar kreeg de eerste Gelderse derby van het seizoen niet. NEC en Vitesse speelden in een povere wedstrijd met 0-0 gelijk.

De 12.500 toeschouwers zagen al in de vijfde minuut Ismaïl Aissati voor doelman Jasper Cillessen opduiken, maar de Groesbeker redde bekwaam op de inzet van de Utrechter.

Lorenzo Davids was zes minuten later namens de thuisploeg dichtbij een treffer na een counter. De lob van de linkerflankspeler ging niet alleen over doelman Eloy Room, maar ook over het doel heen.

Povere derby

Na de rommelige beginfase kreeg NEC wat meer grip op het duel, maar tot echt grote kansen leidde het niet. Ook de gasten creëerden weinig, al was Dalibor Stevanovic met een volley dichtbij een treffer. Wederom toonde doelman Cillessen zijn kwaliteiten, zoals hij ook goed ingreep bij meerdere kansjes voor Davy Pröpper.

De tweede helft vertoonde eenzelfde wedstrijdbeeld. Beide ploegen zochten naar goals, maar tot een uitgespeelde aanval kwamen ze niet. Björn Vleminckx probeerde het in de 51e minuut van afstand, maar Room kon een treffer voorkomen.

Met het inbrengen van aanvaller Erton Fejzullahu voor middenvelder Bas Sibum probeerde NEC-trainer Wiljan Vloet twintig minuten voor tijd nog wat te forceren in de povere derby. Veel verder dan afstandsschoten kwam NEC niet.

ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft een knappe 1-0-overwinning behaald op FC Utrecht. Kort voor rust maakte Lex Immers met het hoofd het enige doelpunt in het levendige en aantrekkelijke duel.

ADO Den Haag domineerde in de eerste helft, FC Utrecht stelde er weinig tegenover. Aanvallend liep het geen moment, waardoor spits Ricky van Wolfswinkel nauwelijks speelbare ballen kreeg. ADO Den Haag kreeg dan ook de beste kansen. Halverwege de eerste helft was Lex Immers dicht bij het openingsdoelpunt, maar met een uiterste krachtsinspanning verijdelde doelman Michel Vorm dat.

Meer inzet

Kort voor rust kwam ADO Den Haag verdiend op voorsprong. Ricky van den Bergh bediende na een goede actie op rechts van Wesley Verhoek spits Lex Immers, die de bal onhoudbaar voor Michel Vorm binnen kopte. In blessuretijd ontsnapte de thuisclub aan de gelijkmaker. De kopbal van de mee naar voren gekomen centrale verdediger Alje Schut belandde op de paal.

Na de pauze speelde FC Utrecht met meer inzet. Trainer Ton du Chatinier nam met een wissel risico. Hij bracht na een kwartier Frank Demouge in als extra aanvaller en offerde centrale verdediger Jan Wuytens op. ADO Den Haag werd in het amusante duel regelmatig naar achteren gedrukt.

De defensie, met het sterke centrale duo Christian Kum en Timothy Derijck, bleef echter overeind bij de Utrechtse aanvalsacties. In de turbulente slotfase zond scheidschter Jack van Hulten Jan Wouters, de assistent-trainer van FC Utrecht, naar de tribune.

Willem II

Willem II heeft op bezoek bij Roda JC een punt gepakt: 2-2. Het is pas het tweede punt deze competitie voor de nummer laatst.

Twee doelpunten van Willem Janssen leken genoeg voor een overwinning van Roda, dat duidelijk sterker was. Namens Willem II had alleen Andreas Lasnik gescoord, maar Roda verzuimde uit te lopen.

Zo kon Gerson Sheotahul na negentig minuten de gelijkmaker produceren.

Willem II blijft laatste staan, Roda doet mee in de subtop.