AMSTERDAM - De Nederlandse volleybalsters zijn zondagochtend (Nederlandse tijd) tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen op het wereldkampioenschap in Japan. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor kansloos met 0-3 van Brazilië (19-25, 18-25 en 14-25)

Kim Staelens startte voor het eerst op het WK in het basisteam. De spelverdeelster beviel half september van haar eerste kind, maar wilde samen met haar dochter en moeder toch mee naar Japan.

Tegen Tsjechië en Italië viel ze al in. Naast Staelens maakten ook Francien Huurman, Chaïne Staelens, Maret Grothues, aanvoerster Manon Flier, Ingrid Visser en libero Janneke van Tienen deel uit van het basisteam.

Schade

Oranje begon dramatisch aan de wedstrijd. Na iets meer dan twintig minuten keken de Nederlandse dames tegen een achterstand van 22-10 aan. Vooral de aanval liet het aanvankelijk volledig afweten tegen de Zuid-Amerikaanse dames, die op het WK één van de titelfavorieten zijn.

In geslagen positie wist de ploeg van Selinger zich enigszins te herstellen. Onder aanvoering van Flier tekende Oranje voor vijf punten op rij en hield het de schade in de eerste set beperkt tot 25-19.

Vervolg

De volleybalsters konden het sterke slot echter geen vervolg geven in de tweede set. Door slordigheden in de opbouw keek Nederland al snel tegen een achterstand aan. De Braziliaanse dames, die vanaf de tribunes luidruchtig werden aangemoedigd, hielden die voorsprong tot het einde vast; 18-25.

De sterke verdediging van Brazilië bleef ook in de derde set overeind. Het ontbeerde Oranje aan het nodige geluk terwijl bij de Zuid-Amerikanen alles leek te lukken. Onder leiding van de makkelijk scorende Sheila Castro won Brazilië de derde set afgetekend met 14-25.

Tweede ronde

Voor Nederland was het de tweede nederlaag in drie wedstrijden. Zaterdag werd met 2-3 verloren van Italië. Op de openingsdag was Oranje met 3-0 te sterk voor Tsjechië. Dinsdag speelt de ploeg tegen Kenia, woensdag wacht Puerto Rico.

Ondanks de twee nederlagen houdt de ploeg van Selinger uitzicht op een langer verblijf op het WK. De beste vier ploegen uit elke poule plaatsen zich voor de tweede ronde.

In het magazine van NUsport staat de week een uitgebreid interview met de zussen Kim en Chaïne Staelens.